Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Držiteľ Nobelovej ceny nie je z Trumpa nadšený: Ak vyhrá, roztrhám svoju priepustku do USA

Wole Soyinka
Wole Soyinka (Zdroj: TASR/AP)

ABUJA - Nigérijský spisovateľ a držiteľ Nobelovej ceny za literatúru Wole Soyinka vyhlásil, že ak sa novým prezidentom USA stane republikánsky kandidát Donald Trump, roztrhá svoju zelenú kartu oprávňujúcu na trvalý pobyt v USA. Informovala o tom dnes stanica BBC.

Jeho výrok zaznel počas rozhovoru so študentmi na Oxfordskej univerzite. Soyinka sa obáva, že Trump bude vyžadovať, aby všetci držitelia zelenej karty opätovne požiadali o vstup do USA. "Nebudem na to čakať. V tej chvíli, ako oznámia jeho víťazstvo, roztrhám svoju zelenú kartu a začnem sa baliť," povedal.

Trump je známy svojím prísľubom vybudovať pohraničný múr na zastavenie prílevu mexických migrantov do USA, ak sa mu podarí získať prezidentské kreslo. Navrhuje tiež deportáciu každého ilegálneho prisťahovalca. Podľa Trumpa nebude možné získať americké občianstvo ani právny štatút utečenca, pokiaľ všetci ilegálni migranti neopustia USA a nepožiadajú o štandardný imigračný proces.

Američania budú voliť svoju novú hlavu štátu na budúci týždeň v utorok. Najnovšie prieskumy naznačujú, že obaja prezidentskí kandidáti - republikán Trump a jeho demokratická rivalka Hillary Clintonová - majú takmer rovnakú podporu. Soyinka, ktorý je dramatikom, básnikom, prozaikom, esejistom a prekladateľom, patrí medzi najznámejších afrických literátov. Nobelovu cenu získal v roku 1986 ako prvý Afričan ocenený v tejto kategórii.

Nadšený nie je ani Obama

Prezident USA Barack Obama dnes vyhlásil, že republikán Donald Trump bude zneužívať svoje prezidentské právomoci, ak bude v utorok 8. novembra zvolený do Bieleho domu. Obama takisto povedal, že človek, ktorý si neváži ženy ani ústavu ešte pred zvolením za prezidenta, sa po zvolení do úradu nezmení. Podľa ďalších slov Obamu bude jediným rozdielom, že tento človek bude mať viac právomocí na realizovanie svojich "pokrútených predstáv", než mal pred nástupom do úradu.

Šéf Bieleho domu sa dnes na Floridskej medzinárodnej univerzite v Miami snažil povzbudiť podporovateľov demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej, aby išli voliť. Florida patrí k štátom s voličmi, o ktorých musia kandidáti zvádzať boj, pretože ani jeden z uchádzačov o prezidentský úrad tam nemá výraznú podporu.

Prezident Obama urobil narážku aj na Trumpovu minulosť moderátora televíznej reality šou, keď vyhlásil, že prezidentské voľby nie sú "Survivor" (Kto prežije) či "Bachelorette" (Stará dievka hľadá ženícha). Obama zdôraznil, že do volieb ostáva len niekoľko dní, a vyzval Clintonovej priaznivcov, aby nečakali s odovzdaním hlasu na volebný deň 8. novembra. Aj na Floride je totiž možné predčasné hlasovanie, pripomenula tlačová agentúra AP.

Viac o téme: Donald TrumpWole Soyinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu