Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump dýcha Clintonovej na krk: Náskok je minimálny, prieskum ukázal jednoznačné čísla

Donald Trump, Hillary Clintonová
Donald Trump, Hillary Clintonová (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Najnovšie prieskumy verejnej mienky pred prezidentskými voľbami v USA naznačujú, že kandidát Republikánskej strany Donald Trump stiahol náskok svojej rivalky z Demokratickej strany Hillary Clintonovej a delia ho od nej len dva body. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si dala vyrobiť a následne v noci nadnes zverejnila spravodajská televízia Fox News. Prieskum sa uskutočnil od 1. do 3. novembra.

Zámer hlasovať vo voľbách za Trumpa v prieskume vyjadrilo 43 percent opýtaných. Clintonovú bolo rozhodnutých voliť 45 percent voličov. Kandidáta Libertariánskej strany Garyho Johnsona by podporilo päť percent respondentov a kandidátku zelených Jill Steinovú dve percentá. Štyri percentá voličov sú stále nerozhodnuté.

Podľa záverov Fox News pozoruhodné je aj to, že keď respondentom v prieskume ponúkli na výber nie štyroch, ale len dvoch kandidátov - teda museli sa rozhodnúť iba medzi Clintonovou a Trumpom -, vo výsledkoch ich delil od seba len jediný percentuálny bod: demokratickú kandidátku by podporilo 46 percent respondentov, jej súpera 45 percent opýtaných. Výsledky prieskumu, ktoré si dali urobiť televízia ABC a denník Washington Post, svedčia o tom, že Clintonová by Trumpa predbehla o štyri body, keďže ju podporilo 47 percent opýtaných, zatiaľ čo Trumpa by volilo 43 percent potenciálnych voličov. 

Denník Washington Post napísal, že hlavnou príčinou poklesu popularity demokratickej kandidátky je obnovenie prešetrovania   jej e-mailovej komunikácie z obdobia, keď bola ministerkou zahraničných vecí a používala svoju súkromnú schránku na služobné účely. 

Nové e-maily boli objavené v rámci samostatného vyšetrovania bývalého demokratického kongresmana Anthonyho Weinera, odlúčeného manžela Clintonovej asistentky Humy Abedinovej. Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) sa o Weinera zaujíma v súvislosti s jeho sexuálne ladenými SMS správami adresovanými okrem iných osôb aj 15-ročnému dievčaťu.

Predchádzajúce prešetrovanie tejto kauzy sa skončilo v lete. FBI a ministerstvo spravodlivosti vtedy oznámili, že nebudú Clintonovú brať na zodpovednosť za používanie súkromného servera na služobné účely. 

Clintonová preposiela úradné maily aj svojej dcére

Kandidátka Demokratickej strany vo voľbách prezidenta USA Hillary Clintonová v roku 2009, keď bola ministerkou zahraničných vecí, preposlala svojej dcére Chelsei e-mail obsahujúci informáciu získanú od zamestnancov Bieleho domu. Tento e-mail bol medzi tými, ktoré v piatok zverejnil americký rezort diplomacie v rámci plnenia príslušného súdneho nariadenia. E-mail datovaný 19. decembrom 2009 Clintonová dostala od zástupcu prezidentského poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Fromana cez zamestnanca svojho aparátu Jacoba Sullivana. Svedčia o tom ich e-mailové adresy v príslušných kolónkach.

Clintonová mail preposlala svojej dcére s poznámku: "Pozri si to". Ako prijímateľ je v príslušnej kolónke uvedené meno Diane Reynoldsová, ktoré Chelsea Clintonová používala pri komunikácii so zamestnancami ministerstva zahraničných vecí. 

Obsah e-mailu nie je známy, pretože bol pred zverejnením začiernený. Je na ňom však poznámka, že stupeň tajné mu bol pridelený až 30. októbra 2015. Vzhľadom na profesionálne aktivity osôb v reťazci, ktorým e-mail prešiel, a jeho načasovanie by sa text podľa analytikov mohol týkať priebehu kodanskej klimatickej konferencie.

Denník New York Times na svojej webovej stránke poukázal na to, že obsah e-mailu nebol síce v danom období utajenou informáciou, ale takéto zdieľanie medzi vysokopostavenými štátnymi úradníkmi a ľuďmi mimo vlády, aj keď ide o blízkych príbuzných, je veľmi neobvyklé. Medzi v piatok zverejnenými 74 e-mailmi, ktoré boli uložené na Clinonovej súkromnom servere, boli aj dva s rovnakým stupňom utajenia. Týkali sa Spojených arabských emirátov a Afganistanu.

Nové Clinonovej e-maily boli objavené v rámci samostatného vyšetrovania bývalého demokratického kongresmana Anthonyho Weinera, odlúčeného manžela Clintonovej asistentky Humy Abedinovej. Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) sa o Weinera zaujíma v súvislosti s jeho sexuálne ladenými SMS správami adresovanými okrem iných osôb aj 15-ročnému dievčaťu. Predchádzajúce prešetrovanie tejto kauzy sa skončilo v lete. FBI a ministerstvo spravodlivosti vtedy oznámili, že nebudú Clintonovú brať na zodpovednosť za používanie súkromného servera na služobné účely. Clintonovej súper vo voľbách, republikánsky kandidát Donald Trump, e-mailový škandál s obľubou využíva vo svojej kampani na útoky proti svojej rivalke.

Obama má na budúci týždeň v pláne stretnúť sa s víťazom prezidentských volieb

Prezident USA Barack Obama by sa mohol na budúcu stredu alebo vo štvrtok stretnúť so svojím nástupcom v Bielom dome. Uviedol to dnes hovorca Bieleho domu Josh Earnest, ktorý dodal, že Obama špeciálne na tieto dva dni nemá žiadny program. Voľby nového prezidenta USA sa uskutočnia v utorok 8. novembra. Boj o túto funkciu vedie kandidátka Demokratickej strany Hillary Clintonová a republikán Donald Trump. Toho Obama nie raz označil za nehodného prezidentskej funkcie. Earnest spresnil, že Obama v utorok večer nebude komentovať výsledky prezidentských volieb, ale je možné, že k nim vydá vyhlásenie pre médiá.

Končiaci prezident USA sa v posledných dňoch veľmi aktívne zapája do predvolebnej kampane Hillary Clintonovej. Momentálne je v štáte Severná Karolína, kde na miestnych voličov, najmä Afroameričanov, apeloval, aby využili svoje volebné právo. V pondelok má Obama naplánované výjazdy do Durhamu v štáte New Hampshire a do Philadelphie, kde sa k nemu pripojí aj jeho manželka a zrejme i Hillary, Bill a Chelsea Clintonovci.

Obama - prirodzene - má predstavu o tom, ktorého z kandidátov volieb by na budúci týždeň prijal v Bielom dome radšej, napísal denník Wall Street Journal. Podľa neho sa Obama angažuje za Clintonovú oveľa viac, ako to bol robil ktorýkoľvek z jeho predchodcov v prospech prezidentského kandidáta pochádzajúceho zo svojej politickej strany. 

Viac o téme: PrieskumDonald TrumpHillary Clintonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu