Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Eurokomisár sa ospravedlnil za urážlivé slová na adresu Valónska a Číny

Günther Oettinger
Günther Oettinger (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Čerstvý podpredseda Európskej komisie (EK) Günther Oettinger uviedol dnes v oficiálnom vyhlásení, že by sa rád ospravedlnil za svoje minulotýždňové vyjadrenia o Číňanoch a Valónoch. Tvrdí, že hanlivými slovami nechcel nikomu ublížiť.

"Uvedomil som si, že slová, ktoré som použil, mohli ľudí uraziť, čo som nechcel. Preto sa ospravedlňujem," píše vo svojom vyhlásení nemecký eurokomisár. Čínu dnes označil za partnera a dynamického ekonomického aktéra, a dodal, že vidí priestor na vzájomné sprístupnenie trhov EÚ a Číny. Minulý týždeň sa Oettinger hanlivo vyjadril na adresu čínskej diplomatickej delegácie, ktorá prišla na summit EÚ-Čína do Bruselu. Vyslúžil si za to kritiku médií aj ostré slová od čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Oettinger oľutoval aj vyhlásenia na adresu belgického regiónu Valónsko. Pred uzavretím obchodnej dohody s Kanadou, ktoré sa oneskorilo pre odmietavý postoj valónskeho parlamentu, hovoril o "mikroregióne, ktorý blokuje Európu a vládnu mu komunisti". Dnes však o Valónsku povedal, že je to historicky dôležitý európsky región a ako občan federálneho štátu berie názory regiónov veľmi vážne.

Na pravú mieru uviedol aj znechutený komentár aktuálnych politických tém v Nemecku. "Mojimi slovami som chcel prebudiť nemeckých občanov aj Európu, aby sme sa namiesto debaty o znižovaní veku odchodu do dôchodku a zvyšovaní penzií radšej viac snažili a zostali konkurencieschopní," vysvetlil eurokomisár. Predseda EK Jean-Claude Juncker minulý týždeň povýšil Oettingera na post podpredsedu EK a poveril ho dočasným výkonom povinností eurokomisárky Kristaliny Georgievovej, ktorá sa vzdala funkcie.

Viac o téme: OspravedlnenieGünther Oettinger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu