Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Eurokomisár urážal čínsku diplomatickú delegáciu: Sú to šikmáči, zosmiešnil aj ich vlasy

Günther Oettinger
Günther Oettinger (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) nebude komentovať vyjadrenia eurokomisára Günthera Oettingera ani zatiaľ nevie povedať, či ho podrobí vyšetrovaniu. Novinárov o tom informoval hovorca EK Margaritis Schinas. Eurokomisár mal minulý týždeň niekoľko kontroverzných vyhlásení.

Ešte pred uzavretím obchodnej dohody CETA nemecký eurokomisár Oettinger vyhlásil, že Valónsko je mikroregiónom, ktorý blokuje Európu a vládnu mu komunisti, informoval belgický denník Le Soir. Pri otázke o postoji EK k tomuto vyjadreniu jej hovorca dnes povedal, že vo Valónsku vládnu demokraticky zvolení predstavitelia.

Oettinger zožal mediálnu kritiku za video, v ktorom opisoval čínsku diplomatickú delegáciu zo summitu EÚ-Čína v Bruseli. Čínskych diplomatov označil za "šikmáčov", ktorí mali "všetci vlasy učesané zľava doprava a natreté krémom na topánky". Na margo delegácie povedal: "Deväť mužov, jedna strana. Žiadna demokracia. Žiadne kvóty na ženy." Vo videu tiež vyjadril znechutenie nad politickým dianím v Nemecku. Po vymenovaní aktuálnych politických tém v krajine zažartoval, že "možno budú prijaté aj povinné homosexuálne manželstvá".

V rozhovore pre Deutsche Welle svoje vyjadrenia označil za nedbanlivé, ale odmietol sa priamo ospravedlniť. Oettinger vyhlásil, že pri čínskych diplomatoch použil slangové vyjadrenia, čo vôbec neznamená neúctu k Číne, uviedol portál Politico. Posťažoval sa, že autor videa jeho slová vytrhol z kontextu, a dodal, že mnohí účastníci podujatia na jeho slová reagovali pozitívne.

Počas nedele mohli hlasovať používatelia sociálnej siete Twitter a poslanci Európskeho parlamentu o tom, aká reakcia by mala nasledovať po vyhláseniach eurokomisára. Z takmer tisícky hlasujúcich vyjadrilo 73 percent názor, že Oettinger by mal byť zbavený funkcie, a 20 percent si myslí, že by sa mal ospravedlniť, informoval rovnomenný portál.

Situácia je o to chúlostivejšia, že nemecký eukomisár je terčom kritiky v čase, keď bol povýšený na post podpredsedu EK, keďže vo funkcii dočasne nahradí odchádzajúcu eurokomisárku Kristalinu Georgievovú. V piatok o tom informoval predseda EK Jean-Claude Juncker. Georgievová mala navyše na starosti rozpočet EÚ, o ktorom práve intenzívne rokujú európske inštitúcie.

Viac o téme: Európska komisiaGünther Oettinger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu