Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Juncker sa rozčuľuje nad migrantmi: Je hanebné, že odmietajú ísť inam, ako do Nemecka

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa pozastavil nad tým, že utečenci, ktorí uviazli v Taliansku a v Grécku, sa v drvivej väčšine nechcú nechať premiestniť nikam inam než do Nemecka. Ich postoj označil za hanebný, uviedla agentúra AP.

"Je to hanebné a neprijateľné, aby utečenci v Grécku a Taliansku odmietali nastupovať do lietadla mieriaceho do inej destinácie ako je Nemecko," vyhlásil Juncker. Podľa neho niektoré štáty EÚ sú ochotné prijímať utečencov z preplneného Grécka a Talianska. "Je ale len veľmi málo utečencov, ktorí súhlasia s takýmto premiestnením," podotkol Juncker.
 
Európska únia spustila program presídľovania utečencov v septembri 2015 s cieľom prerozdeliť medzi svojich členov 160.000 utečencov z Grécka a Talianska. O viac ako rok neskôr ich ale bolo presunutých len asi 7000. V októbri si Juncker pre zmenu sťažoval na tie krajiny EÚ, ktoré plán neaplikujú, prípadne ho od samého počiatku bojkotujú.
 
"To je začiatok konca, ak pevné pravidlo, ktoré bolo demokraticky spracované, členské štáty nedodržiavajú," povedal vtedy najmä s poukazom na Maďarsko. Kvóty upravujúce rozmiestnenie imigrantov v jednotlivých únijných krajinách odmietajú okrem iného aj Slovensko a Česko.
Viac o téme: UtečenciJean-Claude Juncker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu