Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obyvatelia Ríma sa búria: Naliehavý list pápežovi. Treba to zastaviť, ide o perverznosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Skupina obyvateľov Ríma sa obrátila na pápeža Františka s naliehavou prosbou. Žiadajú, aby zabránil otvoreniu reštaurácie McDonald‘s v blízkosti Vatikánu. Dôvodom je obava, že sa naruší zvýšeným počtom turistov kultúrna a sociálna identita rímskej štvrti susediacej s Vatikánom. Niektorí kardináli taktiež vyslovili nesúhlas.

Obyvatelia z okolia ulice Borgo Pio a združenie spotrebiteľov Codacons v liste adresovanom pápežovi žiadajú, aby nedopustil nekontrolovateľný príliv turistov na miesta, kde sa každý rok stretávajú pútnici z celého sveta. Okrem narušenia kultúrnej identity miesta existuje aj ďalší argument. Obava z dopravných problémov v oblasti, ktorá hrozí pri narastajúcom počte turistov. Skupina sťažovateľov sa obrátila mimo to aj na rímsku radnicu.

Obyvatelia Ríma sa búria:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Termín otvorenie je podľa talianskeho denníka La Repubblica neistý. Nová pobočka firmy McDonald‘s ešte nedostala zelenú. Rímska radnica totiž neobdržala všetky potrebné doklady. Proti otvoreniu sa búria aj niektorí kardináli. "Je to prinajmenšom kontroverzné a perverzné rozhodnutie," okomentoval plán otvorenia reštaurácie v blízkosti Svätopeterského námestia, kardinál Elio Sgreccia v rozhovore pre denník. Je presvedčený, že by sa mali rešpektovať architektonické tradície miesta.

Vatikánska správa by mala za prenájom priestorov o rozlohe 538 metrov štvorcových od firmy McDonald‘s zinkasovať 30 000 eur mesačne. Zástupca vatikánskej správy nehnuteľností kardinál Domenico Calcagno prenájom priestorov háji tým, že je všetko v súlade s právom a zákonom.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Otvorením jednej reštaurácie to ale nekončí. Podľa agentúry APA sa chystá pri bránach Vatikánu otvorenie ďalšej prevádzky, ktorá by mohla uškodiť. Na triede Via della Conciliazione, ktorá vedie k Svätopeterskému námestiu, má byť podľa talianských novín otvorená reštaurácia Hard Rock Cafe. Priestory aj v tomto prípade prenajíma správa nehnuteľnosti Vatikánu. Má ísť konkrétne o budovu, v ktorej sa momentálne nachádza knižnica saleziánskeho radu.

Viac o téme: PápežObyvateliaPohoršenieRímVatikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu