Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza židovské osady: Ľudskoprávna skupina Becelem oponuje Netanjahuovi

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelská ľudskoprávna organizácia Becelem dnes vyhlásila, že aj napriek výhradám zo strany premiéra Benjamina Netanjahua sa bude naďalej snažiť o to, aby sa ukončilo židovské osídľovanie územia, ktoré si Palestínčania nárokujú na svoj budúci štát.

"Naďalej budeme v Izraeli i v zahraničí hovoriť pravdu: okupácia sa musí skončiť," píše Becelem podľa agentúry AP vo svojom vyhlásení. Becelem totiž v piatok vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby voči židovským osadám podnikla kroky. V noci nadnes Netanjahu túto organizáciu obvinil, že sa pridala k "ohováračom" Izraela a že o príčine židovsko-arabského konfliktu rozširuje nepravdivé tvrdenia.

Izrael je všeobecne kritizovaný za výstavbu osád na územiach, ktoré dobyl v blízkovýchodnej vojne v roku 1967. Palestínski Arabi požadujú, aby sa táto pôda stala súčasťou ich budúceho štátu. Izraelská mimovládna organizácia Becelem definuje samu seba ako informačné stredisko na kontrolu ľudských práv na židovským štátom obsadených územiach. Jej kritici - neraz aj v izraelskej tlači - ju však obviňujú, že je radikálnou ľavicovou organizáciou a deformuje a falšuje údaje.

Viac o téme: IzraelBecelemŽidovské osady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu