Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na túto dovolenku Češka nezabudne: Hrdinka na linke ju zachránila

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OLOMOUC - Netradičný zásah na vzdialenosť približne 1500 kilometrov majú za sebou olomouckí hasiči. Operátorka dokázala pomôcť prostredníctvom tiesňovej linky 112 mladej žene, ktorá sa ocitla v núdzi v Bulharsku.

Napadol ju tam priateľ, vzápätí ju prenasledoval ďalší muž a dvadsaťštyriročná žena sa ocitla v šoku bez dokladov a peňazí na neznámom mieste, len s mobilným telefónom. Olomoucká operátorka ju nakoniec dokázala lokalizovať a privolať pomoc tamojšej polície, povedala hovorkyňa hasičov Vladimíra Hacsiková.
 
Netradičný prípad na linke 112 riešili hasiči v nedeľu. "Na tiesňovú linku 112 oznámil muž z mesta Šumperk, že jeho kamarátka odišla do Bulharska so svojím priateľom a dostala sa do problémov. Hovor preberala skúsená operátorka, ktorá s mužom vykomunikovala, čo sa stalo, zistila telefónne číslo na dvadsaťštyriročnou Češku, s ktorou sa následne spojila, "uviedla Hacsiková.
 
Žena podľa hasičov bývala u priateľa v Bulharsku, ten ju však napadol a vyhnal z domu. Nepomohol jej ani muž, ktorý jej ponúkol na ulici odvoz na letisko. Zmenil smer cesty a zamkol ju v aute. Žena pred ním nakoniec utiekla, schovala sa na strome a zavolala kamarátovi z mesta Šumperk. Nedokázala pritom určiť, kde sa nachádza, nevedela žiadny svetový jazyk, ani azbuku.
 
"Všetky nápisy, ktoré po ceste objavila, pravidelne hlásila operátorke tiesňovej linky, ktorá s ňou bola stále v telefonickom spojení. Mladá žena opisovala písmená azbuky ako obrázky. Operátorka naproti tomu azbuku zvládala bravúrne a tým sa jej podarilo po viac ako dvoch hodinách ženu lokalizovať v obci Obrochishte v ulici Lozarská, "dodala Hacsiková.
 
Po jej lokalizácii ženu následne na mieste vyzdvihla hliadka bulharskej polície, ktorá ju previezla na policajnú stanicu. Jej telefónne číslo bolo následne odovzdané na konzulát v Sofii, ktorý žene ponúkol pomoc. Nejde pritom o prvý prípad, keď operátori v Českej republike prijali takto sprostredkovanú výzvu o pomoc v zahraničí. Vždy sa podarilo pomoc dojednať.
 
Napriek tomu operátori tiesňových liniek v Česku radia, aby si ľudia radšej sami pred odchodom do zahraničia zistili možnosti privolania pomoci v danej krajine. Tiesňová linka 112 funguje v úplnej väčšine európskych štátov a vždy garantuje príjem tiesňového hovoru v angličtine. Pre vyžiadanie pomoci nie je nutné ovládať anglický jazyk dokonale, stačí niekoľko základných fráz.
Viac o téme: Pomoc112BulharskoČeška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu