Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Le Penová hrozí odchodom Francúzska z Únie: Ak ma zvolíte, príde referendum!

Marine Le Pen
Marine Le Pen (Zdroj: SITA)

Šéfka francúzskeho Národného Frontu Marine Le Penová dnes vyhlásila, že v prípade svojho zvolenia za prezidentku usporiada referendum o zotrvaní Francúzska v Európskej únii. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Usporiadam referendum o členstve Francúzska v EÚ... Pozrite sa na Britov: oni si zvolili svoj osud, rozhodli sa pre nezávislosť," povedala Le Penová v obci Brachay na severovýchode Francúzska, kde vystúpila na prvom verejnom zhromaždení po letných prázdninách. 

Pravicovo-populistický Národný front (FN) bol jedinou z veľkých francúzskych politických strán, ktorá pred júnovým plebiscitom v Spojenom kráľovstve vyzývala Britov, aby hlasovali za odchod z EÚ. Podľa agentúry Reuters si od britského referenda sľubovala posilnenie vlastnej euroskeptickej agendy na francúzskej politickej scéne.  

Na dnešnom mítingu v Brachay sa zúčastnilo približne 700 stúpencov FN, ktorí skandovali heslá na podporu prezidentskej kandidatúry Marine Le Penovej. Podľa prieskumov verejnej mienky sa šéfka FN dostane až do druhého kola prezidentských volieb, ktoré by sa malo konať začiatkom mája 2017. Napokon by ju však mal poraziť niektorý z kandidátov mainstreamových politických strán. 

Viac o téme: Marine Le Pen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu