Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Prvé reakcie na rozhodnutie Britov odísť: Európa pod tlakom, hrozba nakazenia ďalších!

Nigel Farage Zobraziť galériu (23)
Nigel Farage (Zdroj: Foto: SITA)

LONDÝN – Svet reaguje na dôležité rozhodnutie Veľkej Británie. Prinášame vám výber výrokov politikov k výsledkom britského referenda o budúcnosti krajiny v Európskej únii.

Reakcie slovenských politikov

Andrej Kiska, prezident SR

Myšlienka európskej integrácie utrpela úraz. Odísť z Európskej únie je rozhodnutie a vôľa občanov Veľkej Británie, ktoré musíme rešpektovať. Uvádza sa to v stanovisku prezidenta Andreja Kisku, ktoré poskytol jeho hovorca Roman Krpelan. "Osobne je mi to ľúto, ale dejiny nezastali a idú ďalej. Európska únia, myšlienka európskej integrácie utrpela úraz, má ranu a v EÚ sa teraz všetci musíme podstatne viac snažiť, aby sme boli v budúcnosti v lepšej kondícii. Pretože aj pre Slovensko je EÚ záruka slobodného rozvoja, solidarity, prosperity a bezpečnosti," uviedol prezident.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Róbert Fico, predseda vlády SR

Výsledok britského referenda nie je žiadna tragédia, ale realita, na ktorú bude musieť zostávajúcich 27 členských krajín únie veľmi rýchlo zareagovať. „Toto rozhodnutie britských voličov rešpektujeme a nie je potrebné mať k nemu žiaden komentár,“ dodal.

Slovenský premiér by považoval za veľmi veľkú chybu, ak by reakcia zvyšných krajín EÚ bola taká, aká bola doterajšia politika únie. Obrovská časť ľudí v únii odmieta migračnú politiku, je veľká nespokojnosť s hospodárskou politikou, uviedol Fico. Podľa neho záleží teraz na tom či nájdeme dostatok síl, aby sme povedali, že zásadné politiky EÚ musia prejsť zásadnými zmenami. Ako vyhlásil, "musíme ponúknuť podstatne atraktívnejšie prístupy k témam, ktoré dnes vnímajú občania EÚ mimoriadne negatívne."

Keďže Slovensko sa od júla stáva predsedníckou krajinou EÚ, slovenská vláda bude niesť veľkú zodpovednosť. Premiér preto požiadal opozíciu, aby prestala s deštrukciou štátu a s útokmi, ktoré nemajú opodstatnenie a s obvineniami bez akýchkoľvek dôkazov. „Potrebujeme zvládnuť mimoriadne ťažké úlohy a deštrukcia a nenávisť nevedie absolútne k ničomu,“ uviedol.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Andrej Danko, predseda Národnej rady SR

Najhorší scenár by bol podľa Danka ignorácia výsledkov referenda vo Veľkej Británii a keby všetci členovia zvolili exit z EÚ a neriešili problém. „Únia musí prejsť reformnou. Úradníci sú odtrhnutí od občanov,“ povedal. Danko poukázal na šialené mzdy a odmeny funkcionárov únie na jednej strane a na zúfalosť pri riešení problémov, ako bola utečenecká kríza na strane druhej.

Podľa Danka je dôležité, aby sme sa z referenda poučili. „Slovensko má historickú šancu. Slovensko, premiér, bude predseda v Rade EÚ. Máme šancu ukázať, že my, malý národ, si vieme zachovať racionalitu, vieme analyzovať vzniknutý stav,“ povedal s tým, že brexit neznamená, že Británia zajtra z únie odchádza. Slovenský premiér bude mať podľa neho mandát iniciatív. „Bude môcť rokovať a konať. Nemali by mať iniciatívu predsedovia vlád veľkých štátov,“ konštatoval Danko.

Danko verí, že brexit nespôsobí chaos. „Posledné roky rastie sebectvo veľkých národov. Mám vážnu obavu, aby EÚ nešla cestou deštrukcie,“ zdôraznil. Zároveň verí, že referendum bude signálom pre úradníkov odtrhnutých od reality, na prebratie. „Verím, že úniu nezachváti chaos, pretože v štátoch narastú snahy o referendá,“ dodal.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák pred schôdzkou ministrov zahraničných vecí v Luxemburgu zdôraznil, že sa na brexit nemôžeme pozerať ako iba na britské hlasovanie, ale takisto ako na odkaz aj pre zvyšok únie. "My veríme v európsky projekt a musíme ho zatraktívniť pre našich občanov. Musíme získať späť podporu našich občanov," dodal. "Veríme v európsky projekt a naše členstvo zlepšilo Slovensko, to je zrejmé. Ale nemôžeme ignorovať fakt, že narastá počet euroskeptikov. To je alarm pre EÚ a potrebujeme priniesť európske témy bližšie k našim občanom," povedal minister.

Iveta Radičová, bývalá predseda vlády

Brexit zatieni počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie pôvodne zadefinované témy. Je tiež predpoklad, že sa budú viesť diskusie o nevyhnutnej reforme EÚ, povedala Radičová. "Keď vás niekto opustí, tak má na to zjavne vážne dôvody. Pokiaľ ich EÚ a jej inštitúcie nebudú reflektovať a nepristúpi k reforme štruktúr v dnešnej podobe, vážne hrozí, že Británia nebude osamelým hráčom, ktorý sa rozhodol takto konať," poznamenala Radičová.

Krajiny budú podľa nej na brexit reagovať rozdielne. Jadro únie, ktoré bolo vždy za hlbšiu politickú integráciu, môže odchod Británie využiť ako impulz na naplnenie jeho cieľa, myslí si. Niektoré štáty v severnej či strednej Európe to zase podľa nej môže povzbudiť ku krokom, aké zvolilo Spojené kráľovstvo. "A to najmä v prípade, ak by vznikol veľký tlak na ďalšiu silnú integráciu," uviedla.

Richard Sulík, SaS

Podľa Richarda Sulíka dostala únia účet za to, že kradne ľuďom slobodu. "Povinné kvóty? Obmedzenie legálnej držby zbraní? Maximálne litre pre wc nádržky? To všetko sú veci, do ktorých by sa Európska únia nemala miešať, a podľa princípu subsidiarity, ku ktorému sa hlási, ani nesmie, ale mieša sa. Dámy a páni v Bruseli vytrvalo ignorujú vôľu občanov a tak Briti včera rozhodli," napísal Sulík s tým, že Briti nechcú, aby ich niekto z Bruselu bez dostatočnej demokratickej legitimácie obmedzoval a aby im vnucoval čoraz viac socializmu a nezmyselných regulácií. "Tak tu je účet. Ak sa bruselskí mocipáni nezobudia, budú ďalšie krajiny nasledovať," myslí si Sulík.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

"Samozrejme, brexit prináša aj riziká. Ak si Briti nezvolia osvietenú vládu, budú sa mať horšie. Ak nebudú teraz dobre vyjednávať, môžu na to doplatiť. Ale celkovo si myslím, že môžu byť na tom lepšie. Veď koniec koncov schengen a euro aj tak nechceli a na eurofondoch budú miliardy šetriť," dodal Sulík. Za najväčšiu chybu, ktorú môže podľa šéfa liberálov EÚ urobiť, je začať Britov trestať za to, že si dovolili sa slobodne rozhodnúť.

Milan Uhrík, Ľudová strana Naše Slovensko

Uhrík a kotlebovci s veľkým potešením vítajú rozhodnutie občanov Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie. Ako povedal, toto rozhodnutie prispeje k obnoveniu suverenity a nezávislosti kedysi slávnej a hrdej krajiny. „Občania Veľkej Británie pochopili, že zotrvanie v Európskej únii by znamenalo postupný zánik ich krajiny tak, ako ju poznali. Veľká Británia sa nielenže odmietla stať plnohodnotným členom Európskej únie a nikdy neprijala centrálnu menu euro, ale dnes sa jej občania jasne vyslovili, že s diktátorskou a likvidačnou politikou EÚ nesúhlasia,“ vyhlásil Uhrík.

Výsledok referenda je podľa Uhríka veľkým povzbudením pre všetky európske národy, ktoré chcú zachovať národný a kresťanský ráz svojich krajín. „ĽS Naše Slovensko bude intenzívne pracovať na tom, aby aj Slovenská republika čo najskôr nasledovala britský príklad a vystúpila z Európskej únie – z tohto novodobého žalára národov skôr, ako bude neskoro,“ dodal Uhrík. 

Roman Brecely, minister dopravy

Brecely je z výsledkov štvrtkového referenda v Británii podľa vlastných slov trochu "namrzený". "Skutočne som predpokladal, že zvíťazí zdravý rozum. Čo sa nestalo a uvidíme, aké budú teraz dôsledky," reagoval počas výjazdového rokovania vlády v Rimavskej Sobote. Proces, ktorý bude teraz nasledovať, je podľa neho pomerne dlhý. "Sú dva roky na to, aby sme pripravili mechanizmy výstupu," opísal Brecely.

MIMORIADNE Prvé reakcie na
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Pripomenul však, že sa veľa hovorí o tzv. domino efekte, ktorý by mohol brexit vyvolať. "Ďalšie krajiny môžu mať na to úplne rovnaký názor," upozornil. Dodal však, že vystúpenie Británie z únie sa môže dotknúť aj Slovákov, ktorí v krajine pracujú. "Určite sa zmení ich status, uvidíme ako to celé dopadne," zhodnotil.

Radoslav Procházka, #Sieť

Rozhodnutie britských voličov, ktorí v referende rozhodli o vystúpení Veľkej Británie z EÚ, politicky aj ekonomicky oslabí celý západný svet, vrátane Slovenska, uviedol líder koaličnej strany #Sieť Radoslav Procházka. "Ale nepodľahnime hystérii ani panike. Preto hlavnou úlohou slovenského Predsedníctva v Rade EÚ bude prispieť k tomu, aby sa rýchlo a jednoznačne určili pravidlá odchodu Británie z EÚ," dodal Procházka.

MIMORIADNE Prvé reakcie na
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Monika Flašíková Beňová, poslankyňa Európskeho parlamentu

Odchod Británie z Európskej únie je zlou správou, je vysokou cenou za nerozvážnosť britského premiéra. Poslankyňa, ktorá je v europarlamente členkou skupiny socialistov a demokratov (S&D) pripomenula, že je veľmi dôležité rešpektovať rozhodnutie a vôľu občanov, avšak brexit je podľa jej slov "vysokou cenou za nerozvážnosť" britského premiéra Davida Camerona. "Nezvládol zahrávanie sa s nacionalizmom pri posledných parlamentných voľbách. Pre jednorazové víťazstvo bol ochotný krátkozrako obetovať desiatky rokov trvajúce náročné budovanie vzájomného partnerstva v Európe," opísala situáciu Flašíková-Beňová.

Monika Flašíková Beňová na
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Peter Plavčan, minister školstva, vedy, výskumu a športu

Rozhodnutie Veľkej Británie naše školstvo významne neovplyvní. "Národné vzdelávacie politiky sú v plnej kompetencii členských štátov EÚ. Môže byť problém s uznávaním dokladov o vzdelaní, ale keďže funguje systém Enic-Naric, ktorý sa zaoberá uznávaním celosvetovo, tak predpokladám, že bude potrebné len jemne naladiť systém pri uznávaní dokladov o vzdelaní absolventov, ktorí budú vstupovať do Veľkej Británie a naopak," povedal Plavčan.

Eduard Kukan, poslanec Európskeho parlamentu (SDKÚ-DS)

Kukan je sklamaný a rozčarovaný z rozhodnutia britských občanov v referende o vystúpení krajiny z Európskej únie (EÚ). Ich rozhodnutie však rešpektuje. "Briti spravili svoje rozhodnutie opustiť EÚ. Osobne som z toho sklamaný a rozčarovaný. Je to však postoj väčšiny britských občanov, ktorý treba rešpektovať. Taktiež však musíme rešpektovať fakt, že väčšina Európanov si praje bezpečnú, prosperujúcu a efektívnu úniu," uviedol Kukan.

Odchod Spojeného kráľovstva nebude podľa neho jednoduchý, ale musíme sa k nemu postaviť realisticky. "Spolupráca v Európe je totiž založená na schopnosti Európanov stanoviť si vlastný spôsob existencie garantujúci slobodu, rozvoj a bezpečnosť. Pre nás únia ostáva takýmto garantom," dodal Kukan, ktorý  pôsobí v poslaneckom klube Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov).

Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu

Rozhodnutie britských občanov treba rešpektovať. "V najbližších mesiacoch nás však čakajú rokovania o tom, za akých podmienok bude mať Británia prístup na spoločný európsky trh. Ak boli jednou z tém referenda príspevky do európskeho rozpočtu, tak si Británia bude musieť uvedomiť, že ani čerpanie výhod spoločného trhu nie je zadarmo," upozornil Štefanec.

Jaroslav Paška, podpredsedu SNS

Ide o zlé vysvedčenie práce manažmentu Bruselu.  Podľa Pašku mal David Cameron možnosť rokovať o zmenách pravidiel v EÚ s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, aby vytvorili čo najlepšie podmienky, aby nedošlo k odchodu Británie. „EÚ však nedovolia ústupky. Voliči im to teraz zrátali,“ povedal Paška. Očakáva, že Veľká Británia teraz prinesie alternatívu k fungovaniu EÚ. „Briti budú kooperatívni a budú sa snažiť vytvoriť súžitie štátov, ktoré bude voľnejšie a konkurencieschopnejšie ako EÚ,“ povedal Paška. Snahou Slovenska má byť podľa podľa neho, aby sa Európa netrieštila. Mali by sme presadzovať nastavenie takých podmienok, aby sa nezaťažovali krajiny prílišným riadením z Bruselu. „Nemecko-francúzsky model, ktorý presadzuje Angela Merkelová, naráža na nespokojnosť. Snaha koncentrovať veľa právomocí do Bruselu je na škodu,“ zdôraznil. Slovensko teraz musí podľa Pašku zmeniť svoje priority predsedníctva a svoj plánovaný program.

Milan Žitný, bezpečnostný analytik

"Britský premiér David Cameron nie je výsledkom referenda právne viazaný, nemôže ho, samozrejme, ani ignorovať. Vystúpenie členskej krajiny z EÚ upravuje článok 50 Lisabonskej zmluvy. Premiérovi Cameronovi však nevyplýva z neho žiadna lehota, kedy by mal formálne orgánom únie oznámiť rozhodnutie o vystúpení. Pre oddialenie tohto dňa 'D' sa dá očakávať, že najprv odstúpi z funkcie a túto úlohu prenechá svojmu nástupcovi, čím docieli určitý odklad. Až tak premiér urobí, začne plynúť dvojročná lehota, počas ktorej by mali prebehnúť všetky formálne a právne procedúry vedúce k ukončeniu členstva," domnieva sa Žitný. Podľa jeho názoru "kým tento krok premiér - či už Cameron alebo jeho nástupca - urobí, slovo dostane Dolná komora britského parlamentu". "Vzhľadom na to, že zo 650 poslancov vyjadrilo 455 jasné áno k zotrvaniu v EÚ, môže snemovňa výsledok referenda odmietnuť, pretože nie je ním právne viazaná. Na druhej strane orgány EÚ sa tiež nebudú nijako ponáhľať čo najskôr ukončiť rokovania o vystúpení prvej krajiny zo spoločného zväzku, aj z obáv, že by sa tým len posilnili odstredivé nálady v ďalších krajinách," uzavrel Žitný

Miroslav Mikolášik, poslanec Európskeho paramentu (KDH)

"Až v najbližších mesiacoch a rokoch spoznáme, čo je to vlastne brexit. David Cameron zo snahy udržať sa v pozícii premiéra vyvolal hlboké následky a siaha na stabilitu Európy," skonštatoval Mikolášik. Podľa jeho slov v Británii týmto "zdanlivým víťazstvom" prevážil vlastný krátkodobý egoizmus nad jednotou celku a britskí občania ním skôr narazia na problémy, ako by získali veľké výhody. "Na druhej strane som však presvedčený, že EÚ má dosť sily na zvládnutie aj takejto situácie, zostane jednotná a s Britániou bude mať politické a obchodné vzťahy ako s každou neeurópskou krajinou."

Most-Híd, vyjdrenie strany

Je nám ľúto tohto rozhodnutia z pohľadu Európskej únie, lebo EÚ už nikdy nebude taká, aká bola doteraz. Kým viac ako 60 rokov sa európske krajiny spájali, toto je prvé rozhodnutie opačným smerom. "Je nám to ľúto aj preto, lebo rozhodnutie bude nahrávať radikálom a extrémistom v celej Európskej únii. Počas kampane sa nepoužívali racionálne argumenty, hralo sa len na city, a toto robia radikáli a extrémisti aj v ostatných krajinách," konštatuje sa vo vyhlásení. Skeptici a tí, čo chcú rozbiť Európsku úniu sa podľa Mosta-Híd okamžite aktivizovali vo viacerých krajinách, a môžeme očakávať aj posilnenie ruskej propagandy. "Aj keď odchod Británie môže trvať roky, cesta sa bude tvoriť v nasledujúcich mesiacoch. Bude nesmierne dôležité, aby Slovensko zvládlo toto predsedníctvo, lebo nikdy ani jedna predsednícka krajina nestála ešte pred takouto ťažkou úlohou," uzatvára vyhlásenie.       

Jana Žitňanská, NOVA

"Výsledok referenda môže v Európe spustiť domino efekt od severských krajín, cez Francúzsko či susedné Česko. Ak si ale niečo od Britov môžeme zobrať, tak ich schopnosť zachovať pokoj aj v horúcich chvíľach," zdôraznila Žitňanská. Priznala, že aj únia má svoje chyby, ale "sú to aj naše chyby a sme jej pevnou súčasťou". "Odchodom Veľkej Británie, žiaľ, žiaden dôvod na oslavu nemáme," dodala poslankyňa.

Veronika Remišová, OĽaNO

„Nič nie je horšie, ako neistota, hlavne pre našich ľudí žijúcich a pracujúcich v Británii. Stále dúfam, že sa podarí zachovať slobodu pohybu, práce a obchodovania, hoci je to v protiklade s referendovými sľubmi v Británii,“ upozornila poslankyňa s tým, že kto chce mať voľný prístup na trh EÚ, musí dodržiavať veľkú časť nariadení prijatých členskými krajinami, ale má oveľa menšiu možnosť ovplyvňovať ich.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Boris Kollár, Sme rodina

"Ostanú vo voľnom obchode, budú mať možno rovnaký štatút ako Švajčiari, ale nebudú im hlúpe hlavy z Bruselu určovať, ako má vyzerať uhorka, ako má byť zakrivený banán, či si majú vziať migrantov," tvrdí Boris Kollár. Podľa jeho slov sa teraz všetko zmení. "Každý by si mal uvedomiť, že ak bude nezmyselne tlačiť na pílu a snažiť sa hlúpymi zákonmi dostať sa do kúta, môže nastať aj slovenský brexit. Je teraz veľký tlak na EÚ, aby prehodnotila svoj pohľad na celkovú politiku," zdôraznil Kollár. Šéf Sme rodina doplnil, že on vidí budúcnosť Slovenska v európskej komunite.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Ivan Mikloš, bývalý minister financií

"Výsledok britského referenda je prekvapivý a znepokojujúci. Pre Európsku úniu i samotnú Britániu prináša veľa negatív. Je to krok späť a zároveň nás čaká veľa neznámeho," povedal Mikloš.

Mikuláš Dzurinda, bývalý predseda vlády, predsedom Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdie (WMCES)

Projekt európskeho znovuzjednotenia sa britským referendom naštrbil. Ako vážne, o tom rozhodnú najmä európski lídri a ich reakcia na túto novú situáciu, povedal Dzurinda. "Britský premiér David Cameron sa pred ostatnými parlamentnými voľbami zľakol rastúcej popularity populistu Nigela Faragea, ktorý si svoju pozíciu budoval na bezhlavej kritike európskych inštitúcií a vyháňaní Veľkej Británie z EÚ," uviedol Dzurinda. Cameron Farageovi podľa neho agendu čiastočne zobral a ostatné parlamentné voľby vyhral. "Avšak za cenu, ktorá sa mi zdá pre EÚ, Britániu a napokon i pre samotného Camerona privysoká. Cameron vyhral bitku, ale prehral vojnu," myslí si Dzurinda.

Ľuboš Blaha, Smer-SD

„Británia nemôže ostať izolovaná a nová dohoda, ktorú si vyjedná s EÚ, aby získala európsky trh, bude veľmi tvrdá, už dnes to avizujú európski lídri, čiže Briti budú platiť a nebudú môcť rozhodovať,“ upozornil Blaha.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Martin Klus, poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku

Dnešok je čiernym dňom pre Európu, vyhlásil. "Počnúc dnešným ránom sme svedkami novej éry európskeho projektu, éry, ktorá nesie farby dezintegrácie, možného nárastu separatistických tendencií v členských štátoch či množstvo ekonomických otáznikov," povedal Klus. Podľa jeho slov sa však najmä dostávame do éry, v ktorej európska integrácie stratila dôveru značnej časti svojej populácie, čo je veľmi nebezpečné.

Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková, Simona Petrík, poslanci NRSR

Výsledky britského referenda nie sú dobrou správou ani pre Európsku úniu, ani pre Slovensko. Je ich však potrebné rešpektovať ako vyjadrenie vôle britských občanov a dohodnúť rýchly rozvod, ktorý čo najmenej poškodí európsku ekonomiku, uviedli to vo svojom vyhlásení spomínaní poslanci. "Fungujúca Európska únia je v životnom záujme Slovenska. Preto by malo urobiť všetko pre to, aby jeho predsedníctvo prispelo k úspešnému prekonaniu dôsledkov britského referenda, ale aj k širšiemu riešeniu európskej krízy," skonštatovali vo vyhlásení.

Grigorij Mesežnikov, z Inštitútu pre verejné otázky

Mesežnikov povedal, že rozhodnutie Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie  je problematické a znepokojujúce. Neprináša nič dobré pre EÚ a ani pre samotnú Britániu. Netreba však podliehať panike. Myslí si, že kampaň za vystúpenie z EÚ bola neférová, označil ju až za "psychotický vzdor". Súčasnú situáciu nemá brať podľa neho verejnosť tragicky. "Netreba podliehať panike," povedal.

Róber Ondrejcsák, bezpečnostný analytik

V týchto časoch potrebujeme kľud, racionálne úvahy a normálnu politiku. Možno sa to niekomu zdá byť nudné, ale naozaj potrebujeme normálnu politiku, normálny prístup, nie veľké reči a krik a hluk. Treba opakovať miliónkrát dookola, že jednoduché riešenia neexistujú, resp. nefungujú, hoci sa často zdajú byť "v pohode" a atraktívne. Celá Európa prechádza krízou, a žiaľ doposiaľ najväčším víťazstvom celoeurópskej vlny populizmu sa stal Brexit. Viac ako kedykoľvek potrebujeme štátnikov, potrebujeme ľudí, ktorí sú schopní vnímať hĺbku a komplexnosť sveta a procesov vo svete. A treba to vysvetľovať tým ktorí to nechápu. Treba vysvetľovať dookola, neustále. Je to naša spoločná zodpovednosť. Uviedol to Ondrejcsák vo svojom vyjadrení.

Reakcie svetových lídrov

Andrzej Duda, poľský prezident

Duda dnes povedal, že treba urobiť všetko pre to, aby sa po tom, ako Británia schválila svoje vystúpenie z EÚ, zabránilo v odchode z Európskej únie aj ďalším krajinám.
Britské rozhodnutie označil za "smutnú správu" a zdôraznil, že treba zabrániť dominovému efektu. Referendum označil za signál pre jednotu, ako aj príležitosť nájsť odpovede na rozhodnutie, ktoré urobila Británia. "Nemyslíte si, že EÚ diktuje priveľa krajinám, ktoré k nej patria?" uviedol "Treba urobiť všetko, aby sa zabránilo v odchode ďalším krajinám," povedal a dodal, že Poľsko chce zachovať svoje ekonomické a obranné vzťahy s Britániou.

Alexis Tsipras, grécky premiér

Výsledok britského referenda je symptómom hlbšieho problému Európskej únie, ktorý treba okamžite riešiť, reagoval Tsipras. Za nespokojnosť Európanov s úniou podľa neho môže napríklad aj arogancia bruselských úradníkov. "Potrebujeme novú víziu a nový štart pre zjednotenú Európu," dodal. Cieľom integrácie by podľa neho mala byť sociálne spravodlivá a demokratická Európa.

Rozhodnutie britského ľudu odísť z Európskej únie nie je "bleskom z čistého neba", uviedol. Je to podľa neho následok demokratického deficitu v únijných štruktúrach, tvrdých úsporných opatreniach, arogancia bruselských úradníkov, ale aj neschopnosti podeliť sa v migračnej kríze o záťaž či následok predsudkov o "lenivých Juhoeurópanoch a usilovných Severoeurópanoch."

Alexis Tsipras
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Manuel Valls, francúzky premiér

Valls uviedol, že je najvyšší čas prebudovať EÚ, inak jej hrozí rozpad. Referendum podľa neho vynieslo na povrch problémy, ktoré Brusel príliš dlho ignoroval. "V stávke je rozpad Európy," uviedol. "Je načase vymyslieť novú Európu," dodal.

François Hollande, francúzsky prezident

Európska únia sa po britskom referende nemôže jednoducho vrátiť ku každodennej agende. V reakcii na rozhodnutie Britov opustiť európsky blok to dnes vyhlásil francúzsky prezident François Hollande. Potreba je sústrediť sa na európske priority, ktorými podľa neho sú bezpečnosť, obrana, ochrana hraníc a tvorba pracovných miest. Hollande uviedol, že rozhodnutie britského ľudu rešpektuje, aj keď ho veľmi ľutuje. Pre Európsku úniu predstavuje výsledok značnú výzvu. "Hlasovanie v Británii je pre Európu ťažkou skúškou," uviedol prezident. Rokovania o odchode Británie z EÚ musia byť podľa neho rýchle.

"Európa je veľká idea, nielen veľký trh," povedal Hollande s tým, že sa únia musí vrátiť k svojim ideálom slobody, solidarity a mieru. Sústrediť by sa teraz mala na bezpečnosť, ochranu hraníc, daňovú a sociálnu harmonizáciu a posilnenie eurozóny.

Pápež František

Výsledok britského referenda je vyjadrením vôle národa a teraz sú potrebné záruky, aby odchod krajiny z EÚ nepoškodil ju samotnú ani zvyšok kontinentu. Novinárom to dnes počas cesty do Arménska povedal pápež František. "Ide o vôlu vyjadrenú národom a to si vyžaduje od nás všetkých veľký diel zodpovednosti, pretože je potrebné zabezpečiť blaho ľudí v Spojenom kráľovstve aj prospech a spoluprácu na európskom kontinente," povedala hlava katolíckej cirkvi počas letu do Jerevanu.

Pápež František
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Angela Merkelová, nemecká kancelárka

Dnešný deň je zlomom pre Európu a pre proces jej zjednocovania, povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojej prvej reakcii na rozhodnutie Británie odísť z Európskej únie. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že únia je dostatočne silná, aby na brexit správne reagovala. Vplyvy britského vystúpenie z dvadsaťosmičky podľa nej budú záležať na odhodlaní a schopnostiach zostávajúcich 27 zemí. Nemecká kancelárka na krátkom tlačovom brífingu povedala, že výsledky britského referenda je potrebné prijať s veľkou ľútosťou. Zároveň upozornila, že Británia aj EÚ musí až do konečného usporiadania vzájomného vzťahu plniť povinnosti vyplývajúce z členstva v únii. "Európska únia je dostatočne silná na to, aby našla správne odpovede na dnešný deň," vyjadrila na záver svoje presvedčenie kancelárka, ktorá do Berlína na pondelok na konzultácie pozvala šéfa Európskej rady Donalda Tuska, francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda a talianskeho premiéra Mattea Renziho.

Angela Merkelová a Recep
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO

Postavenie Británie v Severoatlantickej aliancii (NATO) sa po rozhodnutí krajiny vystúpiť z Európskej únie nezmení, uviedol Stoltenberg. V čase, keď si Británia "definuje novú kapitolu vo svojich vzťahoch s EÚ, viem, že pozícia Spojeného kráľovstva v NATO zostane nezmenená," uviedol vo vyhlásení a dodal: "Spojené kráľovstvo zostane silným a oddaným spojencom NATO a bude naďalej zohrávať vedúcu úlohu v našej aliancii."

"Dnes, keď čelíme väčšej nestabilite a neistote, NATO je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým ako platforma pre spoluprácu medzi európskymi spojencami a medzi Európou a Severnou Amerikou. Silné, jednotné a rozhodné NATO zostáva zásadným stĺpom stability v búrlivom svete a kľúčovým prispievateľom k medzinárodnému mieru a bezpečnosti," uviedol vo vyhlásení.

Leonid Ivašov, bývalý náčelník hlavnej správy pre medzinárodnú vojenskú spoluprácu pri ruskom ministerstve obrany generálplukovník

Odchod Británie z EÚ povedie k posilneniu vojenského tandemu USA a Británie a bude mať za následok prechod NATO k anglosaskému vektoru politiky, ktorý je zameraný proti Rusku. Uviedol bývalý náčelník hlavnej správy pre medzinárodnú vojenskú spoluprácu pri ruskom ministerstve obrany generálplukovník Leonid Ivašov.

Podľa jeho názoru dôjde v dôsledku brexitu k oslabeniu Európy v oblasti politiky a ekonomiky, "preto bude v rámci NATO rásť vojenský tlak Británie a USA a (tento tlak) bude mať protiruský charakter." Ivašov sa domnieva, že odchodom z EÚ Británia posilní svoje spojenectvo s USA a bude sa držať anglosaského vektora vojenskej politiky, ktorú "bude vnucovať" aj ostatným členom NATO.

"To sú zákony geopolitiky - teraz anglosaská jednota v podobe Británia a USA bude vnucovať svoju pozíciu kontinentálnej Európe. Tento tandem je aj teraz pomerne silný a teraz začne byť ešte aktívnejší, keď bude udávať tón politike NATO," vyhlásil Ivašov. Podľa jeho názoru brexit nezníži objemy vojenskej spolupráce Británie s Európou, "len zmení jej charakter na viac protiruský."

Miloš Zeman, prezident Českej republiky

Rozhodnutie britských voličov bude mať pre Európsku úniu nepríjemný dôsledok, vyhlásil dnes český prezident Miloš Zeman. Jedným z halvných faktorov, ktoré viedli Britov k vystúpeniu z EÚ, bola podľa neho obava z migrácie, a výsledok ostrovného referenda ho sklamal. Povedal to v rozhovore so svojím hovorcom Jiřím Ovčáčkom vo vysielaní internetovej televízie OVTV.

"Som samozrejme sklamaný ako mnoho iných ľudí, ktorí si uvedomovali, aké dôsledky to bude mať. Ako pre Veľkú Britániu, tak pre Európsku úniu," zhodnotil Zeman, ktorého cituje český spravodajský server Novinky.cz. Prezident pripomenul, že za odchod z EÚ sa vyslovila iba "mierna väčšina voličov". 

MIMORIADNE Prvé reakcie na
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Thorbjörn Jagland, Generálny tajomník Rady Európy

"Je potrebné rešpektovať demokratické rozhodnutie, ktoré prinieslo toto referendum. Najlepšou cestou vpred pre Európsku úniu, v súlade s jej najlepšími tradíciami, bude spolupracovať s vládou Spojeného kráľovstva a získať čo najprijateľnejší výsledok pre občanov Británie a EÚ," uviedol Jagland v stanovisku pre médiá.

Petro Porošenko, ukrajinský prezident

MIMORIADNE Prvé reakcie na
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský prezident počíta s tým, že Európska únia predĺži sankcie uvalené na Rusko aj napriek výsledku. "Verím, že bez ohľadu na výsledok referenda Británia zostane v zjednotenej Európe a bude brániť spoločné európske hodnoty," napísal Porošenko na svojej facebookovej stránke. Súčasne vyjadril nádej, že platnosť sankcií voči Rusku bude predĺžená.

Charles Miche, belgický premiér

"Výsledok tohto referenda je pohlavok európskemu projektu," uviedol Miche, ktorého krajina stála na počiatku európskej integrácie. "Prebudili sme sa v inej Európe, než aká bola včera večer," dodal.

Donald Trump, predpokladaný republikánsky nominant v novembrových prezidentských voľbách v USA

Trump ocenil dnes štvrtkové hlasovanie Britov za odchod z Európskej únie. Vyhlásil, že "si vzali späť svoju krajinu, je to veľká vec." Trump vyhlásil, že "ľudia po celom svete sú nahnevaní." Pri hlasovaní Spojeného kráľovstva podľa neho zohrali úlohu obavy ľudí ohľadne "hraníc". Miliardár označil rozhodnutie britských voličov vystúpiť z EÚ za "fantastické" a "veľké".

Trump takisto uviedol, že v stopách Británie možno pôjdu ďalšie krajiny, a dodal, že "toto nebolo posledné (hlasovanie o odchode)." Americký podnikateľ vyhlásil, že ľudí v Spojených štátoch hnevajú podobné veci.

Donald Trump
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Andrej Babiš, vicepremiér (ANO)

Babiš považuje rozhodnutie Britov za facku, na ktorú bude musieť únia razantne reagovať a viditeľne sa reformovať. Varoval, aby jadro krajín únie nútilo členov k hlbšej integrácii a prijatiu nevýhodných podmienok.

Aleksander Kwašniewski, exprezident Poľska

Odchod Británie z Európskej únie vyvolá chaos v Európe, uviedol dnes bývalý poľský prezident Aleksander Kwašniewski. "Toto je koniec Británie," povedal vo vysielaní rozhlasovej stanice RMF. "EÚ, ktorú sme mali týchto posledných 12 šťastných rokov, už nebude... Vstupujeme do obdobia chaosu, šokov a nepredvídateľných následkov," vyhlásil.

Malcolm Turnbull, austrálsky premiér

austrálsky premiér. Výsledok referenda je pre Austrálčanov dôvodom na znepokojenie. Austrália je členom britského Spoločenstva národov (Commonwealth of Nations). Austrálske hospodárstvo je podľa neho silné a prečkalo v minulosti aj horšie šoky než tie, ktorých sa niektorí odborníci obávajú v súvislosti s brexitom.

Viviane Redingová, bývalá eurokomisárka pre spravodlivosť

Británia po referende musí opustiť Európsku úniu čo najskôr. Ďalšia polovičatá existencia v rámci bloku nie je možná, uviedla. "Úspešný rozvod je lepší, ako pokazené manželstvo," uviedla luxemburská politička Redingová a doplnila: "Teraz, keď Briti urobili zvrchované rozhodnutie (európsku) rodinu opustiť, musia odísť čo najskôr ako to pôjde. Možnosť polovičného členstva neexistuje."

Viviane Redingová
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Václav Klaus, bývalý prezident ČR

Vďaka rozhodnutiu Britov opustiť Európsku úniu sa zmení myslenie miliónov ľudí v Európe, myslí si bývalý český prezident Václav Klaus. V Európe podľa neho môžu posilniť radikálne demokratické strany a mlčiaca väčšina sa môže vzchopiť. "Kolíska demokracie, kolíska kapitalizmu, Veľká Británia, ktorá už dvakrát zachránila Európu v posledných 200 rokoch, raz od Napoleona, druhýkrát od Hitlera, tak teraz tretíkrát začína zachraňovať Európu od istého monštrá, za ktoré ja považujem bruselskú elitu," povedal Klaus.

Rozhodnutie Britov nebude mať okamžitý dopad. "Nebude to mať dopad zajtra, pozajtra, popozajtra. Ja dúfam, že ľudia v jednotlivých krajinách začnú reagovať," uviedol. Podľa neho radikálne pravicové strany neposilnia. "Posilniť môžu radikálne demokratickej strany, demokratickí ľudia zaskočení dnešným vývojom EÚ. Tá mlčiace väčšina sa môže pochlapiť a vzchopiť a niečo začať robiť," dodal Klaus.

Matteo Renzi, taliansky premiér

Renzi na twitteri vyzval, aby sa teraz politici snažili vytvoriť "spravodlivejšiu a humánnejšiu Európu". Taliansko dúfalo v iný výsledok. Musíme teraz konať na rovinu s európskymi občanmi i s trhmi. Pre Európsku úniu sú to veľmi obtiažna chvíle, povedal. "Na politickej úrovni teraz nastal moment, kedy nemôžeme ostať nečinní," dodal.

Paolo Gentiloni, taliansky minister zahraničia

Rozhodnutie obyvateľov Británie musí byť pre zvyšok členov Európskej únie budíčkom, Európa teraz musí konať, povedal. Podľa neho by bolo najhorším riešením, keby politici nechali úniu padnúť do dlhšieho obdobia neistoty.

Nigel Farage, líder víťazného tábora

Šéf protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP): "Teraz si trúfam snívať o východe slnka nad nezávislým Spojeným kráľovstvom."

Nigel Farage
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Chuka Umunna,

čelný predstaviteľ opozičných labouristov: "Je to zemetrasenie pre našu krajinu."

Alex Salmond,

bývalý predák škótskych nacionalistov: "Škóti majú právo na nové referendum o nezávislosti."

Miroslav Kalousekpredseda TOP 09

"Libra padá, Moskva oslavuje. Náklady budú veľké, nielen finančné. Musíme dokázať uchovať deťom spoločnú Európu. Bude to ťažký boj."

Geert Wilders, holandský krajne pravicový líder

"Hurá Britom! Teraz je rad na nás. Nastal čas pre holandské referendum!," povedal vodca holandskej protiimigračnej pravice."Chceme rozhodovať o svojej vlastnej krajine, o svojich peniazoch, o svojich hraniciach a o našej vlastnej imigračnej politike."

Marine Le Penová,

predsedníčka francúzskeho parlamentného Národného frontu: "Víťazstvo slobody! Ako už roky žiadam, malo by sa usporiadať rovnaké referendum vo Francúzsku a v ďalších krajinách EÚ."

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Pavel Bělobrádek,

vicepremiér (KDU-ČSL):"Demokracia má ten pôvab, že sa v nej môžete slobodne rozhodnúť zvoliť aj zle."

Frank-Walter Steinmeier, nemecký minister zahraničia

"Vyzerá to na smutný deň pre Európu a pre Britániu."

Bohuslav Sobotka, premiér (ČSSD)

"Británia sa len vydala inou cestou, než je európska integrácia. Je to rozhodnutie závažné a nezvratné. Briti budú mať menší vplyv na to, čo sa v Európe deje, a ich krajina bude celkovo slabšia a menej dôležitá."

MIMORIADNE Prvé reakcie na
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Witold Waszczykowski, poľský minister zahraničia

Ak krajiny eurozóny po rozhodnutí o brexite prehĺbia integráciu a budú so zvyškom členov Európskej únie jednať ako so štafážou, môže európsky projekt skončiť katastrofou. Minister sa zároveň snažil upokojil Poliakov žijúci v Británii a odkázal im, že podľa jeho mienky na nich nebude mať hlasovanie o brexite žiadny okamžitý dopad.

Viac o téme: VyjadreniaBritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu