Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Strach z novej vojny je tu: Po ruskej armáde smerujú ku Krymu aj ukrajinské vojská!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA/KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes nariadil uviesť do zvýšenej bojovej pohotovosti všetky vojenské jednotky v blízkosti polostrova Krym a tiež v oblasti Donbasu na východe krajiny, kde sa vládne sily stretávajú s odporom proruských separatistov. Porošenko tak reagoval na tvrdenie Moskvy, že sa ukrajinské sily pokúsili o vpád na Krym, ktorý Rusko pred dvoma rokmi anektovalo.

Rusi v pohotovosti: Ukrajinci vtrhli na Krym, tvrdí Moskva

Ukrajinský prezident dnes popoludní na Twitteri napísal, že mal stretnutie s predstaviteľmi bezpečnostných síl a ministerstva zahraničných vecí. Nariadil nasadenie vojsk v blízkosti administratívnej hranice s Krymom a Donbasom, a vyhlásil stav najvyššej bojovej pohotovosti.

Hovorca ukrajinskej pohraničnej služby Oleg Slobodijan podľa portálu blic.rs varoval, že Rusko "v posledných dňoch poslalo nové, moderné jednotky na hranice Ukrajiny a Krymu".

"Bez akýchkoľvek pochybností môžeme potvrdiť, že súčasné ruské jednotky na hranici nahradili novými, modernejšie vybavenými jednotkami," povedal Slobodijan na brífingu, ktorý sa konal v čase zvýšeného napätia medzi Moskvou a Kyjevom.

Ruský prezident Vladimir Putin včera obvinil Kyjev, že používa teroristické taktiky v snahe vyprovokovať nový konflikt a destabilizovať Krym. "Ukrajina sa dopustila hlúpej a zločineckej činnosti. Rusko na Kryme podnikne ďalšie bezpečnostné opatrenia," povedal Putin.

Rusko zadržalo ukrajinských "teroristov"

Moskva v stredu uviedla, že ukrajinské špeciálne sily sa pokúsili vtrhnúť na Krym a že pri dvoch prestrelkách "s diverznými a teroristickými silami" boli zabití dvaja ruskí vojaci a niekoľko ďalších bolo zranených. Incident prudko vyostril rusko-ukrajinské vzťahy. "Nie je to ešte casus belli (dôvod na vyhlásenie vojny), ale Rusko aktívne hromadí podobné historky pre casus belli," uviedol ukrajinský veľvyslanec pri Rade Európy Dmytro Kuleba.

Väčšina z "ukrajinských diverzantov", ktorých ruská tajná služba FSB zadržala na anektovanom Kryme, sú obyvateľmi polostrova a niektorí mali ruské doklady. Na Kryme chceli niekoľkými výbuchmi vyvolať paniku, aby "zničili turistiku", nemali ale v úmysle zabíjať. Uviedol to dnes ruský denník Kommersant s odvolaním sa na zdroje, odvolávajúce sa na priznanie údajných diverzantov pri výsluchoch. Podľa agentúry Interfax sú zadržaní Rusi "traja či štyria" a FSB im pri výsluchoch venuje mimoriadnu pozornosť.

Rusko nevylučuje veľkú vojnu, Ukrajina je strategický nepriateľ: Armáda formuje nové divízie

Kuleba pripomenul, že podobné incidenty sa odohrali aj tesne pred vypuknutím rusko-gruzínskej vojny v auguste 2008. Ukrajina je schopná sa sama ubrániť a situáciu okolo Krymu monitoruje, ubezpečil dnes agentúru Reuters hovorca ukrajinského generálneho štábu Vladyslav Selezňov.

Obvinenia z vyvolávania konfliktu

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu obvinil Kyjev, že siaha po terore, namiesto aby sa snažil o mierové urovnanie konfliktu. Odvolal tiež stretnutie takzvanej normandskej skupiny, ktorej členmi sú Rusko, Ukrajina, Nemecko a Francúzsko. Tá sa mala na najvyššej úrovni zísť začiatkom septembra na okraj konferencie štátov skupiny G20 v Číne. Ukrajinský prezident Petro Porošenko odmietol ruské obvinenia ako nezmyselné a cynické.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA)

Kremeľ dnes oznámil, že Putin na porade bezpečnostnej rady štátu posudzoval bezpečnosť Krymu po zmarení teroristických útokov, najmä opatrenia na pozemnej hranici s Ukrajinou, na mori i vo vzduchu.

Za akciou na Kryme ukrajinská rozviedka

Akciu "diverzantov" organizoval podľa FSB príslušník rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Jevhen Panov, ktorý bol tiež zatknutý. "Môjho brata uniesli (z Ukrajiny). Neexistuje iná možnosť, ako sa mohol ocitnúť na Kryme," tvrdí Panovov brat Ihor podľa denníka Ukrajinská Ppravda.

Podľa Kommersantu zadržaní vypovedali, že spolupracovali s rozviedkou ukrajinského ministerstva obrany, kde absolvovali výcvik v sabotážach. Boli členmi jednej z niekoľkých skupín, ktoré ukrajinská rozviedka na Kryme riadi. Na polostrov sa skupina siedmich ozbrojencov v maskovacích uniformách ešte sovietskeho typu prepravila na nafukovacích člnoch. Strážnym stanovištiam pohraničníkov, ktorí spadajú pod FSB, sa im podarilo vyhnúť, ale niekoľko kilometrov vo vnútrozemí narazili na trojicu členov špeciálnej jednotky FSB, vypomáhajúcich dozoru. Tí si privolali na pomoc pohraničníkov, medzitým však vypukla prestrelka. Jeden z vojakov špeciálnych síl bol smrteľne zranený, rovnako ako dva nepriatelia. Zostávajúcu päticu sa podarilo obkľúčiť a zajať.

Petro Porošenko
Zobraziť galériu (3)
Petro Porošenko  (Zdroj: SITA)

Objavili výbušniny aj zbrane

Podľa Kommersantu pätica prezradila, že výbušniny a zbrane im mala zanechať v pripravenej skrýši druhá skupina, ktorú nasledujúcu noc chytili ruskí výsadkári pri pokuse vrátiť sa na Ukrajinu. V prestrelke bol zabitý jeden ruský vojak a niekoľko ďalších zranených.

Prestrelky s "diverzantmi" sa podľa verzie FSB mali odohrať v noci zo 6. na 7. augusta - keď bol takisto zatknutý Panov - a v noci zo 7. na 8. augusta.

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov na jar 2014 po náhlivo zorganizovanom referende. Začlenenie Krymu drvivá väčšina štátov neuznala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu