Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom sa stupňuje: Rusi na Kryme rozmiestňujú protivzdušné systémy

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko rozmiestňuje na Kryme protivzdušné systémy rakiet s dlhým doletom S-400, a to práve v čase, keď sa zvyšuje napätie medzi ním a Ukrajinou. Informovala o tom dnes ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Systém rakiet zem-vzduch S-400, ktorý dokáže zasiahnuť ciele vzdialené 400 kilometrov a vo výške do 30 kilometrov, je jedným z najvyspelejších v arzenáli Ruska, pripomenula svetová agentúra DPA. Ruská armáda plánuje predviesť takéto systémy na sérii cvičení nazvaných Kaukaz 2016, ktoré sa majú konať na budúci mesiac.

Začiatkom tohto týždňa sa ruský prezident Vladimir Putin zaviazal, že zaistí bezpečnosť Krymského polostrova, ktorý Moskva anektovala od Ukrajiny v roku 2014. Putin v súčasnosti obviňuje ukrajinské ozbrojené sily, že plánujú vyhodiť do vzduchu životne dôležitú infraštruktúru na polostrove.

Ukrajina dôrazne popiera tieto obvinenia. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ich označil za "nezmyselné" a nariadil bojovú pohotovosť vojenským jednotkám, rozmiestneným pri hraniciach s Krymom a na kontaktnej línii v Donbase. Rusko anektovalo Krym pred dvoma rokmi v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Zosadený bol preto, že ukrajinskí občania nespokojní so smerovaním jeho politiky masovo demonštrovali za bližšie vzťahy so Západom. Krátko nato vypuklo v dvoch východných oblastiach Ukrajiny, v Donbase, povstanie proruských separatistov.

Premiér sa možno odhodlá k razantnému kroku

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes vyhlásil, že Rusko možno preruší diplomatické vzťahy s Ukrajinou pre hlásené bezpečnostné incidenty na Krymskom polostrove - teda zrejme podnikne krok, ktorý neurobilo ani po anektovaní Krymu či spustení podpory separatistom na východe Ukrajiny.

Ruské štátne tlačové agentúry dnes citovali Medvedeva, ktorý podľa nich povedal, že by nebol rád, kedy sa vzťahy prerušili, ale "ak nebude iná možnosť zmeniť situáciu, prezident možno podnikne tento krok". Napriek anektovaniu ukrajinského Krymského polostrova Ruskom v roku 2014 a bojov na východe Ukrajiny Kyjev a Moskva neprerušili diplomatické styky.

Oznámenie Medvedeva prišlo po tom, ako Ukrajina uviedla vo štvrtok do stavu bojovej pohotovosti svojich vojakov rozmiestnených popri faktických hraniciach s Krymom a so separatistickými povstalcami na východe. Zároveň sa kvôli Krymu stupňuje vojna slov medzi Ruskom a Ukrajinou, dodala svetová agentúra AP.

S pozorovateľmi na Kryme sa nepočíta

Rusko nezvažuje umožnenie vstupu pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na anektovaný Krymský polostrov. Vyhlásil to dnes ruský vyslanec pri OBSE Alexander Lukaševič. Diplomat, ktorého cituje agentúra TASS, pripomenul, že Krymská republika po svojom včlenení do Ruskej federácie v roku 2014 nie je mandátovým územím špeciálnej pozorovateľskej misie OBSE. "Existuje jasne zadefinovaný mandát, ktorý zahŕňa súčasné územie Ukrajiny," zdôraznil Lukaševič.

Kyjev dnes vyzval ruské ministerstvo zahraničných vecí, aby umožnilo predstaviteľom špeciálnej pozorovateľskej misie OBSE navštíviť Krym so zámerom zhodnotenia aktuálnej situácie na tomto čiernomorskom polostrove. Ruská armáda medzitým ohlásila rozmiestnenie ďalších protivzdušných striel na Kryme. K danému opatreniu však Moskva pristúpila ešte v júli, pred nedávnym vyhrotením napätých vzťahov so susednou Ukrajinou, informuje stanica BBC.

Protivzdušný raketový systém S-400 Triumf je schopný zasiahnuť ciele do vzdialenosti 400 kilometrov. Podľa predstaviteľov ruského Južného vojenského okruhu, do ktorého spadá aj Krym, dostal systémy tamojší pluk protivzdušnej obrany. Moskva na budúci týždeň ohlásila na Kryme i vojenské cvičenie.

Rusko začiatkom týždňa obvinilo Ukrajinu z neúspešného pokusu o sabotážnu operáciu na území Krymu a informovalo o zabití príslušníka ruskej armády a člena ruských tajných služieb. Ruský premiér Dmitrij Medvedev pohrozil prerušením diplomatických vzťahov s Kyjevom, ak sa situácia bude ďalej zhoršovať. Ukrajina tieto obvinenia odmietla, zároveň však vyslala svojich vojakov k hranici s Krymom, ako aj na frontovú líniu proruských separatistických oblastí Doneck a Luhansk na východe krajiny. Podľa informácií BBC bol dnes hlásený tiež konvoj ukrajinských tankov smerujúcich ku Krymu.

Rusko anektovalo Krymský polostrov v marci 2014 po tom, ako sa väčšina tamojšieho rusky hovoriaceho obyvateľstva vyslovila v medzinárodne neuznanom referende o sebaurčení za odtrhnutie sa od Ukrajiny. Anexia prebehla relatívne bez násilia, v kontraste s prudkými bojmi na východe Ukrajiny.

Viac o téme: UkrajinaDmitrij Medvedev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu