Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čistky v Turecku pokračujú: Plánujú odvolať z funkcií ďalších 1500 sudcov a prokurátorov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecké úrady plánujú odvolať z funkcií ďalších 1500 sudcov a prokurátorov pre podozrenie z napojenia na Fethullahistickú teroristickú organizáciu – Paralelnú štátnu štruktúru (FETÖ/PDY). Informoval o tom v utorok turecký denník Hürriyet.

FETÖ/PDY je podľa Ankary organizácia tureckého duchovného v americkom exile Fethullaha Gülena, ktorému turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripísal vinu za nedávny neúspešný pokus o prevrat.

Dekrét o druhej vlne odvolávania z funkcií pripravuje Najvyššia rada sudcov a prokurátorov (HSYK). Prvá vlna sa dotkla približne 3000 sudcov a prokurátorov, ako aj 64 ľudí z ústavného súdu, ktorého dvaja členovia boli prepustení.

Turecké úrady vzali do väzby 112 podnikateľov

Celkovo 112 podnikateľov vzali dnes turecké úrady do väzby pre podozrenie z napojenia na tureckého duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, ktorému pripisujú vinu za nedávny neúspešný pokus o prevrat. Informovala o tom agentúra Anadolu s odvolaním sa na zdroje z justície.

Razie sa konali v 28 provinciách vrátane Istanbulskej, Izmirskej a Ankarskej. V Kayserskej provincii 400 policajtov prehľadávalo domy, pracoviská a kancelárie podozrivých osôb. V Batmanskej provincii bolo do operácie zapojených až 800 policajtov. V Izmirskej provincii medzitým zadržali 55 súdnych úradníkov. Operáciu riadil miestny prokurátor.

Viac o téme: OdvolávanieTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu