Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Teror v Londýne: Mladík (19) na námestí dobodal šiestich ľudí, jedna mŕtva, najvyššia pohotovosť!

V centre Londýna útočil devätnásťročný muž Zobraziť galériu (10)
V centre Londýna útočil devätnásťročný muž (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Devätnásťročný muž ubodal v stredu večer ženu a zranil nožom ďalších päť ľudí v centre Londýna. Polícia ho na mieste zadržala. Podľa vyšetrovateľov hralo zrejme zásadnú rolu pri útoku jeho duševné zdravie. Polícia však doteraz nevylúčila ani možný teroristický motív.

Policajtom ktosi zavolal o 22:33 miestneho času (23:33 SELČ) na Russellovo námestie v centre Londýna, kde podľa telefonátu muž útočil na ľudí nožom. Policajti a záchranári objavili na mieste šesť zranených, z ktorých jedna žena neskôr zomrela. Policajti vzápätí podozrivého muža zadržali s použitím paralyzéra.

"Podľa prvých zistení je zásadným faktorom v tomto prípade duševné zdravie, a to je hlavná líniia vyšetrovania," povedal novinárom Mark Rowley z londýnskej metropolitnej polície. Polícia však zatiaľ nevylúčila ani možnosť teroristického útoku a s vyšetrovaním pomáha oddelenie vrážd a tiež protiteroristické oddelenie.

V centre Londýna útočil
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teror v Londýne: Mladík
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Obeť útoku mala okolo 60 rokov, o zranených polícia podrobnosti nezverejnila. Podľa médií boli ulice v okolí plné policajtov, ktorí sa zjavne snažili predísť ďalšiemu útoku a pátrali po možnom komplicovi muža. Guardian pripomína, že na námestí Russell Square, v ktorého blízkosti sa nachádzajú University of London a University College of London či Britské múzeum, sa cez deň pohybujú zväčša študenti a turisti.

Teror v Londýne: Mladík
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Londýnska polícia v stredu oznámila, že povoláva do služby 600 ozbrojených príslušníkov, aby chránila obyvateľstvo pred teroristickými útokmi. Opatrenia podľa britských úradov nie sú spojené so žiadnou konkrétnou hrozbou.

Útočníka oficiálne zatkli pre podozrenie z vraždy

Devätnásťročného útočníka previezli po ošetrení v nemocnici pod dohľadom ozbrojeného sprievodu na policajnú stanicu a oficiálne zatkli pre podozrenie z vraždy. Momentálne sa nachádza na policajnej stanici v južnom londýnskom obvode. Oznámila to dnes Metropolitná polícia v Londýne. Polícia už odvolala väčšinu obmedzení v okolí námestia Russell Square, jedna cesta je však stále pre verejnosť uzatvorená, uviedla s odvolaním sa na policajné oznámenie spravodajská stanica BBC.

Teror v Londýne: Mladík
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Z nemocnice prepustili troch zranených

Londýnska polícia ďalej uviedla, že z nemocnice už prepustili troch zranených. Mladík útočil nožom a bodnými ranami usmrtil 60-ročnú ženu, ďalších piatich ľudí zranil. Pri incidente utrpel zranenia aj samotný 19-ročný páchateľ, ktorého polícia okamžite zadržala. "Dvaja ľudia zranení pri incidente na námestí Russell Square sú stále v nemocnici. Troch ďalších sme prepustili," cituje zo správy Metropolitnej polície na Twitteri agentúra Reuters.

Teror v Londýne: Mladík
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teror v Londýne: Mladík
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podozrenie z terorizmu polícia stále nevylúčila. Už skôr uviedla, že duševné zdravie zadržaného "sa zdá byť dôležitým faktorom", ktorý mohol zohrať úlohu pri útoku.

Okoloidúci cyklista videl, že žena má na chrbte bodné rany

Cyklista, ktorý okolo miesta činu prechádzal krátko potom, spravodajcom denníku The Daily Telegraph povedal, že útočníkom bol podľa iných svedkov "biely muž s bacuľatou tvárou". On sám videl, že žena okolo 60 rokov mala na chrbte niekoľko bodných rán. Španielská rodina, ktorá obetiam pomáhala a ktorá ho zastavila, aby zavolal políciu, vraj uviedla, že útočník nič nekričal.

Viac o téme: Teroristický útokUbodanieLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu