Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecko čaká rozsiahla demonštrácia tisícok ľudí: Chcú vyjadriť podporu tureckému prezidentovi

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

KOLÍN NAD RÝNOM - Úrady v nemeckom meste Kolín nad Rýnom sa pripravujú na demonštráciu 30.000 stúpencov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v súvislosti s nedávnym pokusom o vojenský prevrat v Turecku. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Demonštráciu, ktorú zvolali na nedeľu, organizuje Únia európsko-tureckých demokratov (UETD) so zámerom spojiť stúpencov potlačeného pokusu o puč z 15. júla. Udalosti si vyžiadali vyše 260 mŕtvych a rozsiahle čistky.

Šéf kolínskej polície Jürgen Mathies uviedol, že príslušné úrady budú zvažovať zákaz tejto plánovanej akcie, ak sa na nej zúčastnia vysokopostavení predstavitelia tureckej vlády. Člen tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Mustafa Yeneroglu zamýšľané opatrenia nemeckých orgánov kritizoval.

"Je nevysvetliteľné, prečo tu niekoho znepokojuje pokojná demonštrácia poukazujúca na krvavý pokus o prevrat v Turecku," uviedol Yeneroglu, pričom označil odmietavý postoj nemeckých úradov voči protestu za "osudové znamenie" pre nemeckých občanov tureckého pôvodu.

V Nemecku žijú približne tri milióny ľudí tureckého pôvodu a nedávne dramatické udalosti v ich pôvodnej vlasti výrazne rozdelili tureckú komunitu v Nemecku, píše DPA. Vzťahy medzi Berlínom a Ankarou sa v týždňoch nasledujúcich po prevrate vyostrili, keďže Turecko obviňuje zo zosnovania prevratu duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v USA, ktorý má v Nemecku podľa odhadov 100.000 priaznivcov. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu pre stanicu CNN Türk vo štvrtok uviedol, že Nemecko by malo deportovať tam žijúcich podporovateľov tohto exilového klerika.

Viac o téme: DemonštráciaTureckoRecep Tayyip ErdoganKolín nad Rýnom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu