Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Krvavé útoky zasiahli celé Nemecko: Tradičné slávnosti pod drobnohľadom polície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAYREUTH - Už 105. ročník wagnerovského festivalu Bayreuthské slávnosti sa začal dnes bez tradičného červeného koberca. Podujatie navyše sprevádzali neobvyklé bezpečnostné opatrenia, prítomní príslušníci bezpečnostných zložiek dokonca prehľadávali tašky návštevníkov a okolostojacich zvedavcov.

Na červený koberec rezignovala radnica Bayreuthu v reakcii na krvavé útoky uplynulých dní z Würzburgu, Reutlingenu, Mníchova a Ansbachu. Bavorský krajinský premiér Hosrt Seehofer zasa zrušil tradičnú recepciu po otváracom predstavení festivalu.

V úvodný deň Bayreuthských slávností chýbala v dejisku nielen spolková kancelárka Angela Merkelová, ktorá svoju neúčasť kvôli termínovej kolízii oznámila už dávnejšie, ale aj predseda bavorskej krajinskej vlády.

O úvodný akord prehliadky sa postarali umelci v novej inscenácii opery Parsifal Richarda Wagnera, a to v réžii Uweho Erica Laufenberga a pod taktovkou Hartmuta Haenchena. Neskoré Wagnerovo dielo ponúkol režisér v sakrálnej atmosfére s narážkami na utečeneckú krízu, vyplýva zo správy tlačovej agentúry DPA. Hlavné úlohy stvárnili  Georg Zeppenfeld, Ryan McKinny, kým part titulnej postavy zaspieval tenorista Klaus Florian Vogt.

Bayreuthské slávnosti venovali dnešné predstavenie obetiam všetkých násilných činov uplynulých dní a ich príbuzným.

Viac o téme: útokySlávnostiNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu