Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Český súd rozhodol o vydaní ruského úradníka: Mal okradnúť Rusko o milióny rubľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: btnet.com.tr)

PLZEŇ - Krajský súd v Plzni rozhodol dnes o vydaní bývalého vysokopostaveného ruského štátneho úradníka Alexandra N., ktorého na základe medzinárodného zatykača zadržali v januári v Karlových Varoch.

Informáciu priniesol internetový server Novinky.cz. Šesťdesiattriročný Rus, ktorý ešte pred piatimi rokmi podliehal ako štátny úradník priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, podľa ruskej strany okradol štát o desiatky miliónov rubľov. Ako generálny riaditeľ Federálneho štátneho rozpočtového úradu pri správe záležitostí prezidenta Ruskej federácie sa údajne dopustil podvodného konania v súvislosti so štvormiliardovou objednávkou na rekonštrukciu čakárne a železničného nástupišťa, určených pre zabezpečenie železničnej prepravy hlavy štátu.

Samotný zadržaný však aj v uplynulých dňoch v súdnej sieni tvrdil, že ide o vykonštruované obvinenie s cieľom zlikvidovať jeho osobu. "Zachráňte ma, nevydávajte Putinovi a pusťte na slobodu," citovali začiatkom mesiaca jeho slová české médiá. Podľa obsahu zatykača konal zadržaný zo zištných dôvodov, pričom sa kvôli tomu stal súčasťou zločineckého sprisahania s ďalšími nezistenými osobami z vedenia súkromnej spoločnosti. Výberové konanie, ktoré malo byť zmanipulované, vyhrala podľa informácií denníka Právo firma so sídlom v ČR, ktorú riadi ruský občan z Dagestanu.

S vydaním zadržaného Rusa vyjadril na súde súhlas krajský štátny zástupca z Plzne Jiří Komorous s tým, že tomuto kroku nestojí nič v ceste. Poznamenal, že dostal prísľub ruskej strany, že obvinenému bude zaručené rešpektovanie ľudských práv. Predseda senátu Pavel Fait uviedol, že sa nezistili žiadne prekážky, ktoré by bránili vydaniu zadržanej osoby do Ruskej federácie.

Samotný obvinený, ktorý už skôr ponúkol kauciu, garanciu dôveryhodných osôb a prisľúbil, že v prípade prepustenia z vydávacej väzby sa bude zdržiavať v Karlových Varoch, kde má povolenie na pobyt do roku 2018, konštatoval, že má síce mnoho hriechov, ale činy, z ktorých je obvinený, nespáchal.

Alexandr N. podal na mieste sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Vrchný súd v Prahe. Ak by verdikt z Plzne potvrdil, konečné slovo bude mať minister spravodlivosti ČR Robert Pelikán, ktorý môže kauzu ešte posunúť na Najvyšší súd ČR. Dnešné rozhodnutie tak ešte nie je právoplatné.

Viac o téme: Súd PlzeňRuský štátny úradník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu