Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Chorvátsku číha nezbezpečenstvo: Pre FOTO riskujú život, po mŕtvej Slovenke ďalšie incidenty

Plitvické jazerá, Chorvátsko
Plitvické jazerá, Chorvátsko (Zdroj: thinkstock.com)

PLITVICE – Pre dokonalú fotku sú ochotní riskovať aj vlastný život. Ľudia, bez štipky sebareflexie zvyšujú počet mŕtvych a zranených. K minuloročnému prípadu úmrtia Slovensky sa pridal ďalší. Mladý muž na totožnom mieste, pre ten istý dôvod, s troškou viac šťastia vyviazol „iba“ z vážnymi zraneniami. Kompetentní parku Plitvické jazerá varujú: Zákazy a obmedzenia dodržiavajte!

Najnovší prípad, ktorého koniec nemal tak tragické následky ako v prípade Slovenky, ktorá minulý rok pre zvečnenie si vlastných zážitkov porušila zákazy a doplatila na ne vlastným životom, mal spoločné miesto kde sa tragédia stala a spôsob akým k nej došlo. Mladý kanadský turista tak isto pri prehliadke porušil zákazy a zišiel z určenej trasy. Okrem týchto upozornení, ignoroval aj svojich priateľov, ktorí ho varovali pred nebezpečenstvom. Okamih vytvárania si vysnívanej „selfie“ sa behom sekundy zmenil na pád zo 70 metrového útesu na breh jazera. Rozdiel medzi týmto mladíkom a slovenskou ženou bol, že mladík vyviazol živý. Ako potvrdili lekári zo Zadaru, mal šťastie, že jeho pád stlmili stromy a utrpel „iba“ vážne zranenia neohrozujúce jeho život.

Ďalšie prípady na Plitvických jazerách:

Najväčšou tragédiou v histórii parku sa stala smrť manželského páru z Nemecka, ktorí na Plitvických jazerách oslávili 40. výročie manželstva. Aj táto tragédia sa stala po tom, čo sa pár oddelil od skupiny a na vlastné riziko vybočil z prikázanej trasy. Padali 70 metrov a dopadli do jazera Kaluđerovac. Žena zomrela na mieste, jej manžel niekoľko hodín od tragédie v nemocnici v Karlovaci.

Traja turisti z Južnej Kórey minulý rok, taktiež nerešpektovali označené trasy z dôvodu vytvorenia pekného záberu, a výsledkom bol pád do rokliny hlbokej 30 metrov. Ich šťastie bolo, že výsledkom tohto neuváženého konania boli nie vážne zranenia.  

Ročne sa v parku hľadá jeden turista, ktorý sa na vlastnú päsť vyberie na míle ďaleko. Všetky tragédie, ktoré sa v parku stali sú výsledkom nezodpovedného správania sa ľudí a zároveň nedodržiavanie predpísaných pravidiel. Všetky tieto prípady zvyšujú číslo zbytočných úmrtí a zranení.

Upozornenia:

Pri všetkých vchodoch do parku sú na viditeľných miestach upozornenia a zákazy týkajúce sa parku. Sú to striktne predpísané pravidlá, ktoré presne určujú zóny prístupné návštevníkom. Všetky tieto upozornenia sú aj na každej zakúpenej vstupenke, takže nie je možné sa vyhovárať, že niekto nebol poučený. „Každá nehoda ku ktorej došlo sa stala osobám, ktoré tieto varovania zámerne ignorovali,“ informoval hovorca Národného parku Plitvické jazerá Ognjen Borčić.

Ľudia sa musia okrem zákazov a obmedzení prispôsobovať aj ročnému obdobiu a poveternostným podmienkam. „Aj preto, chceme zaviezť v parku nový zákaz týkajúci sa letnej obuvi, či už žabiek, šľapiek, sandálov, v ktorej nebude možná návšteva miesta,“ hovorí Borčić. Predpokladom tohto opatrenia je zvýšenie bezpečnosti v parku.

Úrazy na Plitvických jazerách nie sú jediné. Ľudia sú nezodpovední, nepoučiteľní a odmietajú rešpektovať pravidlá a zákazy. Potom sa stávajú zbytočné tragédie podobné tým v plitviciach. Či už ide o potápanie bez profesionálneho inštruktora, lezenie po skalách na zakázaných miestach alebo iné adrenalínové a športové aktivity, vždy je treba v prvom rade myslieť na bezpečnosť a možné následky. 

Viac o téme: ParkNebezpečenstvoJazerá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu