Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meno konzervatívneho lídra je po prvom kole známe: Camerona by nahradila Mayová

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Poslanci britskej Konzervatívnej strany dnes v prvom kole rozhodovali o tom, kto nahradí na poste straníckeho lídra odstupujúceho premiéra Davida Camerona. Prekvapivo veľa, až polovicu hlasov, získala ministerka vnútra Theresa Mayová, oznámila agentúra AP.

Mayovej vyjadrilo podporu 165 z 329 konzervatívnych členov Dolnej snemovne parlamentu, ktorí sa na dnešnom tajnom hlasovaní zúčastnili. Ministerka pred júnovým referendom podporovala zotrvanie Británie v EÚ, avšak akceptovala vôľu voličov, ktorí rozhodli o brexite. Podľa vlastných slov sa bude snažiť vyrokovať čo najlepšiu dohodu upravujúcu nové vzťahy medzi Londýnom a Bruselom. 

Za Mayovou výrazne zaostala ministerka pre energetiku Andrea Leadsomová, ktorú podporilo 66 hlasujúcich. Na treťom mieste skončil so 48 hlasmi minister spravodlivosti Michael Gove a za ním so 34 hlasmi minister práce a dôchodkového zabezpečenia Stephen Crabb. 

Posledné miesto patrí bývalému šéfovi rezortu obrany a zástancovi brexitu Liamovi Foxovi, ktorého podporilo iba 16 poslancov. V súlade so straníckymi pravidlami tak Fox zo zápasu o post lídra vypadol.

Ďalšie kolo hlasovania, už len za účasti štyroch kandidátov, sa uskutoční vo štvrtok. Poslanci postupne vyberú dvoch kandidátov, o ktorých budú napokon hlasovať všetci členovia Konzervatívnej strany. Meno nového predsedu má byť ohlásené do 9. septembra.

David Cameron avizoval svoje odstúpenie z čela vlády i Konzervatívnej strany po minulotýždňovom referende, v ktorom britskí voliči - napriek jeho výzvam - rozhodli o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. Z premiérskeho postu by mal odísť v októbri.

Viac o téme: BritániaDavid CameronTheresa MayováKonzervatívna strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu