Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rana pre fanúšikov brexitu: Referendum na odchod z Únie nestačí, začína veľký boj!

Britka protestuje proti výsledkom brexitu
Britka protestuje proti výsledkom brexitu (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Londýnska právnická firma Mishcon de Reya začala právne konať - tvrdí, že britská vláda musí mať súhlas parlamentu, kým oficiálne spustí proces rozchodu s Európskou úniou. Firma v nedeľňajšom vyhlásení uviedla, že koná v mene skupiny klientov, ktorých však bližšie neidentifikovala. Podľa stanice BBC ide o skupinu podnikateľov a akademikov.

Firma Mishcon de Reya argumentuje, že Británia musí mať súhlas oboch komôr parlamentu na to, aby na základe článku 50 Lisabonskej zmluvy mohla oficiálne požiadať o vystúpenie z únie.Británia je členom EÚ od roku 1973. 

Právnická spoločnosť spochybnila vyjadrenie vlády, že kabinet má na základe britského referenda z 23. júna dostatočnú právomoc spustiť vystúpenie z EÚ bez toho, aby to musel schváliť parlament.
"Výsledok samotného referenda nie je právne záväzný a je nezákonné, aby sa súčasný alebo budúci premiér odvolával na článok 50 bez súhlasu parlamentu," citovala BBC vyhlásenie Kasru Nourooziho z firmy Mishcon de Reya.

Firma je v písomnom styku s právnikmi vlády od 27. júna: snaží sa získať pre svojich klientov ubezpečenia, že vláda bude rešpektovať zvrchovanosť britského parlamentu.Konzervatívny premiér David Cameron po referende, v ktorom sa voliči rozhodli pre odchod z EÚ, oznámil, že podáva demisiu, a vyhlásil, že spustenie tohto procesu nechá na svojom nástupcovi.Vedúca kandidátka na jeho funkciu Theresa Mayová povedala, že voliči jasne vyjadrili svoju vôľu a "brexit znamená brexit".

Viac o téme: ReferendumVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu