Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fox má inú predstavu ako EÚ: Británia by s ňou nemala rokovať o voľnom pohybe osôb

Liam Fox
Liam Fox (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Bývalý britský minister obrany Liam Fox, jeden z kandidátov na budúceho premiéra, dnes vyhlásil, že zásada voľného pohybu osôb by nemala byť predmetom budúcich rokovaní o dohode o voľnom obchode s Bruselom. Jeho slová sú v ostrom protiklade s predstavami lídrov EÚ, ktorí rokovania s Londýnom podmieňujú zachovaním všetkých základných slobôd.

Agentúra Reuters dnes citovala Foxa, ktorý s odkazom na referendum z 23. júna uviedol, že "je úplne zrejmé, že verejnosť odmietla poňatie voľného pohybu a slobody pohybu". Zaradenie konceptu slobodného pohybu zamestnancov do budúcej obchodnej dohody s EÚ by podľa neho mohli britskí voliči považovať za zradu. 

Fox, jeden z piatich kandidátov na premiéra a šéfa Konzervatívnej strany, uviedol, že Británia by mala aktivovať článok 50. Lisabonskej zmluvy ešte do konca roka a tým začať proces vystúpenia z EÚ. V tomto názore sa rozchádza s úradujúcim ministrom spravodlivosti Michaelom Goveom, ktorý dnes vyhlásil, že ak bude zvolený za premiéra, rozhovory o vystúpení Británie z EÚ tento rok nespustí. 

O funkciu lídra konzervatívcov sa uchádzajú aj minister práce a dôchodkového zabezpečenia Stephen Crabb a ministerka pre energetiku Andrea Leadsomová. Za veľkú favoritku označujú médiá ministerku vnútra Theresa Mayovú, ktorá by rokovania o brexite taktiež presunula až na budúci rok. 

Mayová sa v podstate zhoduje v názore s Foxom v otázke voľného pohybu, aj keď sa v tomto smere nevyjadruje až tak jednoznačne. Uviedla, že bude treba vyvinúť úsilie na dosiahnutie dobrej dohody o voľnom pohybe osôb a obchode. Britská verejnosť však podľa nej svojou podporou brexitu vyslala jasný signál, že "už nemôžeme dovoliť voľný pohyb v takom rozsahu, ako je to v súčasnosti".

Takéto názory však narážajú na postoj lídrov EÚ. Predseda Európskej rady Donald Tusk po skončení summitu EÚ z konca júna uviedol, že Británia si v prípade rokovaní nemôže vyberať podľa potreby to, čo sa jej hodí. EÚ bude podľa neho trvať na tom, aby boli zachované všetky základné slobody - voľný pohyb tovarov, služieb, kapitálu aj osôb, čiže zamestnancov. Podobne sa vyjadril aj predseda vlády SR Robert Fico, keď upozornil, že Slovensko na čele Rady EÚ bude v prípade rokovaní s Londýnom chrániť uvedené základné slobody.

Viac o téme: LondýnBruselLiam FoxVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu