Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Miliardár Soros vydal novú predpoveď: Brexit bude znamenať Čierny piatok, pád EÚ a vzostup Ruska

Soros je známy investor Zobraziť galériu (4)
Soros je známy investor

BRATISLAVA - Vystúpenie Británie by malo katastrofálne následky. Nielen ekonomické, ale aj geopolitické, varuje legendárny investor a miliardár George Soros. Rozpad EÚ nahráva Rusko, pričom na osude Európy závisí aj Ukrajiny. V najnovšom komentári preto rodák z Maďarska zdvihol výstražný prst.

Pokles libry, závažné dôsledky pre pracovný trh a financie a oveľa viac negatív. Toto je prognóza miliardára v prípade, že Británia vystúpi z Európskej únie.

Pokles životnej úrovne a víťazstvo špekulátorov

"Moje 60-ročné skúsenosti mi hovoria, že libra pôjde dole, spolu s vašimi životnými štandardmi. Jediní víťazi budú špekulátori," začína komentár v britskom Guardiane Goerge Soros a vzápätí dodáva, že veľa ľudí si myslí, že odchod UK z EÚ by nemal následky na ich peňaženky, pričom sa veľmi mýlia. Ako sám povedal, chce voličom ponúknuť svoje vedomosti, aby hlasovali poučení.

Farage je známym euroskeptikom
Zobraziť galériu (4)
Farage je známym euroskeptikom  (Zdroj: SITA)

1 libra = 1 euro

Domácnosť by stratila ročne 3 až 5 tisíc libier ročne. Očakáva tiež pokles libry o viac ako 15 percent, čím by bol prekonaný pád z roku 1992. Konkrétne predikuje pád o cca 20 percent. To by znamenalo vyrovnanie sa jednej libry jednému euru. "Keby libra padla na túto úroveň, paradoxne by sa hodnota jednej libry rovnala hodnote jednému eur - metóda vstupu do eurozóny, ktorú by nikto nechcel," napísal maďarský rodák.

Čierny piatok

Na záver komentáru dodáva, že odchod by znamenal veľký nárast pre malú hŕstku vyvolených, zatiaľ čo pre ostatných by to bola strata. "Chcem, aby ľudia vedeli, čo bude nasledovať po odchode Británie z EÚ predtým ako pôjdu k urnám. Hlas pre odchod bude znamenať Čierny piatok a vážne následky pre obyčajných ľudí."

George Soros
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pád EÚ znamená vzostup Ruska

Americký miliardár George Soros považuje Rusko za rodiacu sa globálnu veľmoc v situácii, keď je zjavný kolaps Európskej únie; súčasný vývoj prirovnal k niekdajšiemu vzostupu v čase, keď sa začal rúcať Sovietsky zväz.

Na Európe závisí aj budúcnosť Ukrajiny

Soros podľa agentúry Reuters uviedol, že pociťuje viac ako inokedy, že osud Európskej únie závisí na budúcnosti Ukrajiny, ktorá na svojom východe čelí aktivitám proruských separatistov. Magnát maďarského pôvodu sa tak vyjadril v Londýne na akcii usporiadanej skupinou Otvorené Rusko, ruským opozičným hnutím založeným kritikom Kremľa Michailom Chodorkovským.

Cameron by v prípade vystúpenia mohol prísť o kreslo premiéra
Zobraziť galériu (4)
Cameron by v prípade vystúpenia mohol prísť o kreslo premiéra  (Zdroj: SITA/AP)

Na libre zarobil majland

Americký investor maďarského pôvodu Soros zarobil majetok vďaka špekuláciám na oslabenie libry počas "čiernej stredy" 16. septembra 1992. Vtedajšia britská konzervatívna vláda bola po bezúspešných pokusoch britskej centrálnej banky ochrániť domácu menu pred ďalším poklesom nakoniec nútená pozastaviť členstvo britskej libry v Európskom výmennom mechanizme (ERM).
Brexit by spôsobil ešte väčšie otrasy, citoval Sorosa dnes server BBC.

Viac o téme: InvestorGeorge Soros
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu