Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Výzva prezidentovi Porošenkovi: Ukrajinskí Rumuni žiadajú od Kyjeva autonómiu

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Zhromaždenie ukrajinských Rumunov listom vyzvalo prezidenta Petra Porošenka, aby oblasti so súvislým rumunským osídlením priznal autonómny status. Oznámil to dnes server Ukrajinski novyny s odvolaním na šéfku rumunskej komunity Dorinu Chirtoacaovú. Ukrajinské úrady podľa nej porušujú práva národnostných menšín.

Približne polmiliónová menšina ukrajinských Rumunov žije v historickej oblasti Bukoviny pri hraniciach s Rumunskom a Moldavskom, predovšetkým v pohraničnej Černovickej oblasti. Tam tvoria etnickí Rumuni zhruba pätinu obyvateľstva. Akú časť rumunského osídlenia Zhromaždenie ukrajinských Rumunov reprezentuje, nie je zo správy zrejmé.

Jeho koordinátorka Chirtoacaová vo výzve prezidentovi argumentuje prísľubom hlavy štátu poskytnúť autonómiu krymským Tatarom, ktorí v podmienkach ruskej anexie len obtiažne hája svoje národné záujmy. Autonómia priznaná Rumunom by vraj obdobne vytvorila záruky potrebné k ochrane ich identity.

"Naša krajina bola až do roku 1944 územím Rumunska. Naši predkovia stovky rokov žili v severnej Bukovine a vytvárali kultúru a národné bohatstvo tohto kraja. Dnes sme pritom zbavení základných práv a slobôd," uvádza vo výzve Chirtoacaová. Jej organizácia mieni výzvu zaslať i Európskej únii, Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy a ďalším inštitúciám, uvádzajú Ukrajinski Novyny.

Bukovina pripadla po rozpade Rakúsko-Uhorska Rumunsku, v rokoch 1940-44 severnú časť územia zabral Sovietský zväz a pričlenil ho k Ukrajinskej sovietskej republike. Po rozpade SSSR sa severná časť Bukoviny stala súčasťou Ukrajiny, juh historickej krajiny je súčasťou rumunskej župy Suceava.

Viac o téme: UkrajinaRumuniPeter PorošenkoDorinu Chirtoacaovú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu