Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Muž prežil krvavú drámu v Orlande: Zachránilo ho predstieranie mŕtveho

Masová streľba v Orlande
Masová streľba v Orlande (Zdroj: SITA/AP)

ORLANDO - Dva dni po najtragickejšej masovej streľbe v dejinách USA popisujú ľudia zranení útočníkom v orlandskom klube chvíle, kedy im išlo o život. Jeden z poranených mužov médiám povedal, že prežil zrejme len vďaka tomu, že predstieral mŕtveho. Podľa miestnej nemocnice zostáva z päť desiatok zranených zhruba polovica hospitalizovaná, z toho šesť v kritickom stave. Vedúci lekár nemocnice prehlásil, že počet mŕtvych zrejme ešte vzrastie.

"Teraz som na rade ja. Je po mne," vírilo hlavou Angela Colona, ktorého strelec Omar Mateen zasiahol behom svojej zbesilej paľby v gay klube Pulse do ruky a pravej nohy, keď predtým strelil dievča stojace vedľa neho. Colon, ktorý k novinárom prehovoril v nemocnici usadený na pojazdnom kresle, hovoril, že sa najprv snažil utekať s davom utekajúcim z priestoru tanečného podniku. Vzápetí však spadol a rozhodol sa zostať ležať a predstierať, že je mŕtvy. Počul ešte mnoho výstrelov, žiadny ho ale už nezasiahol.

Barman Rodney Sumter bol zase postrelený na troch miestach tela a silne krvácal, keď sa mu podarilo dostať von, nebola na mieste ešte záchranná služba. Jeden z nezranených návštevníkov klubu mu obviazal dve zranenia svojím oblečením, avšak krvácanie z chrbta tak ľahko utlmiť nešlo. Na radu jedného z policajtov ho preto položil na zem, lahol si na neho a celou silou tlačil na ranu, než prišla sanitka. Otec dvoch detí Sumter i vďaka pomoci muža krvipreliatie prežil a teraz ho čaká operácia.

Podobne sú na tom zhruba dve desiatky ďalších ľudí, ktorí v rôzne závažnom stave zostávajú v nemocniciach. Podľa lekára Michaela Cheathama je 16 z nich v stabilizovanom stave, šestica je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Cheatham novinárom povedal, že doktori robia všetko, čo je v ich silách, bol by však prekvapený, keby počet mŕtvych nevzrástol. Celkom 50 ľudí vrátane páchateľa Mateena masaker neprežilo.

Obama zaútočil na Trumpa: V Orlande strieľal osamelý útočník

Spojené štáty nemajú informáciu o tom, že by za víkendovým útokom v Orlande stála organizovaná skupina, vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama po zasadnutí svojho národného bezpečnostného tímu. Páchateľom bol podľa neho osamelý útočník. Súčasne skritizoval republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa za jeho návrh zakázať vstup do USA všetkým moslimským prisťahovalcom.

"Republikánski predstavitelia s tým naozaj súhlasia? Pretože to nie je Amerika, akú chceme," zdôraznil Obama. Ustúpiť výzvam a vyčleniť moslimov by podľa neho znamenalo vzdať sa amerických hodnôt a umožniť teroristom zvíťaziť. "Zradili by sme presne tie veci, ktoré sa pokúšame chrániť." Teroristický útok v nočnom klube v Orlande na Floride upriamil pozornosť na protiteroristickú politiku v USA. Trump v pondelok zopakoval svoje výzvy, aby USA zakázali vstup moslimským imigrantom, čím by sa podľa neho zabránilo príchodu potenciálnych teroristov. Útočník z Orlanda bol rodený Američan, ktorého rodičia prišli do USA z Afganistanu.

Viac o téme: StreľbaUSAVladimír PutinBarack ObamaOrlando
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu