Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Situácia v Izraeli sa komplikuje: Policajti strieľajú do útočiacich Palestínčanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TEL AVIV - Izraelský policajt dnes v meste Hebron na Západnom brehu Jordánu zastrelil Palestínčanku, ktorá predtým nožom zaútočila na iného príslušníka izraelskej pohraničnej stráže.

Ako informovala agentúra AP, dnešný útok sa odohral v blízkosti Hrobky patriarchov, ktorá je posvätným miestom pre židov i moslimov. K incidentu došlo deň po tom, ako pri podobnom útoku utrpela smrteľné zranenie 13-ročná Izraelčanka. Útočník, 17-ročný Palestínčan, vtedy vnikol do domu v židovskej osade Kirjat Arba a nožom vážne zranil spiace dievča, ktoré neskôr, po prevoze do nemocnice, svojim zraneniam podľahlo. Páchateľa zastrelili príslušníci izraelských bezpečnostných síl. 

Ťažké bodné a strelné zranenia utrpel počas zásahu proti páchateľovi aj približne 30-ročný člen domobrany, ktorá v židovskej osade pravidelne hliadkuje, uviedol jeden zo zasahujúcich záchranárov. Ako informoval denník Jediot Achronot, dnes zastrelená 27-ročná Palestínčanka pochádzala z rovnakej dediny ako páchateľ štvrtkového útoku v Kirjat Arbe. Zatiaľ nie je známe, či boli v príbuzenskom vzťahu.

Podľa agentúry AP čelia Izraelčania od minulej jesene sérii útokov, pri ktorých Palestínčania používajú najmä nože. O život prišlo už 33 Izraelčanov a približne 200 Palestínčanov, väčšina z nich sú podľa Izraela páchatelia útokov, ktorých na mieste zneškodňuje izraelská armáda. Palestínčania svojimi útokmi protestujú proti pretrvávajúcej okupácii svojich území Izraelom a proti porušovaniu dohodnutých pravidiel o návštevách miest posvätných pre islam i judaizmus. Izrael toto obvinenie odmieta. 

Viac o téme: PolicajtZastrelenieIzraelPalestínčanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu