Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Otrasné spovede svedkov masakru v Orlande: Všade krv a chaos, FOTO správ o blížiacej sa smrti

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: SITA/AP)

ORLANDO - V klube Pulse boli dve hodiny po sobotňajšej polnoci, tanečný parket ale stále zostával plný. V jednom z najpopulárnejších gay podnikov vo floridskom Orlande, ktorý na sobotu inzeroval "latinskú noc", sa aj v čase posledných objednávok tiesnili stovky spotených mužov a žien. Dídžej Ray Rivera náhle začul tri praskavé zvuky, podobné petardám. Stíšil hudbu a potom to počul znova. Boli to výstrely, opisuje osudnú noc v Orlande web denníka The Washington Post.

VIDEO Masaker v preplnenom bare: Terorista na FOTO surovo zabil 50 ľudí, mal záhadný motív

"Vypol som hudbu a vidím, ako prakticky všetci utekajú preč," povedal Rivera denníku Orlando Sentinel. "Bol to úplný chaos." Rivera sa prikrčil za svojím pultom a tam sa k nemu pripojilo niekoľko návštevníkov. Akonáhle streľba na chvíľu prestala, Rivera ich vyzval - "no tak, poďme preč!" A spolu s nimi utiekol zadným vchodom.

Otrasné spovede svedkov masakru
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Otrasné spovede svedkov masakru
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jeden z pravidelných návštevníkov Chris Hansen si spočiatku myslel, že praskavé zvuky patrili k hudbe. "Išlo to skoro do rytmu," povedal neskôr. To už do ľudí v klube strieľal poloautomatickou puškou dvadsaťdeväťročný Omar Mateen, ktorý sa narodil v USA, jeho rodičia sú ale z Afganistanu. Podľa FBI mal väzby na radikálne hnutie Daeš, ktoré sa tiež k útoku prihlásilo, ako aspoň tvrdí agentúra Amaki napojená na islamistov.

Omar Mateen
Zobraziť galériu (13)
Omar Mateen  (Zdroj: SITA/AP)

Masaker v Orlande bol najnovším prípadom teroristického útoku na "mäkké ciele", teda na civilistov na miestach s minimálnou bezpečnosťou a mnohými potenciálnymi obeťami. To mala streľba v orlandskom klube spoločné s novembrovým útokom islamistov v parížskom rockovom klube Bataclan, píše Washington Post.

Tí, ktorí prežili, sa v kritickej chvíli pohybovali blízko východu, alebo sa im v prvých sekundách podarilo utiecť. Klub má dve hlavné sály a keď je nabité, je v ňom veľmi málo voľného priestoru. "Ak tam dôjde k strieľaniu, nie je ťažké dostať každého," povedal denníku Miami Herald bývalý zamestnanec klubu Alex Choy.

Podľa exmanželky bol Omar Mateen násilník, ktorý sa chcel stať policajtom.
Zobraziť galériu (13)
Podľa exmanželky bol Omar Mateen násilník, ktorý sa chcel stať policajtom.  (Zdroj: SITA/AP)

Hansen, ktorý si streľbu pomýlil s hudbou, povedal agentúre AP, že z klubu unikol plížením sa na lakťoch a kolenách. "Keď som sa dostal cez ulicu, bola tam všade krv," povedal. "Niekomu som pomáhal, pretože ležal na bruchu a ja som nevedel, či je mŕtvy, alebo živý. Zložil som si šatku a napchal som ju do diery po guľke, ktorú mal v chrbte." "Videl som postrelených ľudí. Videl som krv. Dúfajte a modlite sa, aby vás nestrelili," povedal.

Hansen uviedol, že streľba pokračovala aj potom, čo sa dostali von všetci, čo mohli. Podľa polície sa po prestrelke medzi útočníkom a príslušníkom ochranky klubu vyvinula "situácia s rukojemníkmi". Po niekoľkých minútach od začiatku streľby na miesto podľa svedkov dorazili policajné vozidlá a tím rýchleho nasadenia SWAT. Návštevníci, ktorí ešte boli vnútri, začali cez telefóny podávať svedectvo o masakre a osobné výpovede. Pred klubom sa zhromaždili ľudia, ktorí hľadali svojich priateľov a príbuzných.

Zronení príbuzní obetí
Zobraziť galériu (13)
Zronení príbuzní obetí  (Zdroj: SITA/AP)

Ariel Hermina, jeden z návštevníkov klubu, ktorý prežil.
Zobraziť galériu (13)
Ariel Hermina, jeden z návštevníkov klubu, ktorý prežil.  (Zdroj: SITA/AP)

Rukojemník, ktorý si hovoril Jeff Xcentric Lords, napísal na facebooku, že bol postrelený. "Strácam krv, všetky vás milujem ..." Návštevník Tony Torres po úniku z klubu začal natáčať scénu vonku na video. Je na ňom vidieť najmenej tucet policajných áut, oslepujúce svetla, sú počuť húkajúce sirény a nad tým všetkým lieta vrtuľník. "Naspäť," kričí jeden policajt. "Dostali sme sa von len tak tak. Je to šialené," komentoval to Torres.

Čakanie pred klubom sprevádzané strieľaním vnútri a chaosom vonku trvalo celé tri hodiny. Okolo piatej hodiny rannej jednotka SWAT prenikla do klubu a strelca v prestrelke zneškodnila. "Strelec vnútri klubu je mŕtvy," hlásila orlandská polícia o 5:53 miestneho času.

Po celých USA si uctili pamiatku obetí.
Zobraziť galériu (13)
Po celých USA si uctili pamiatku obetí.  (Zdroj: SITA/AP)

Otrasné spovede svedkov masakru
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Polícia sprvu oznámila 20 mŕtvych, bolo to však oveľa horšie. Po pár hodinách počet obetí vzrástol na 50 a 53 ľudí bolo zranených, mnohí z nich veľmi vážne. Z obetí 39 ľudí zomrelo v klube, dvaja vonku a zvyšok v nemocniciach alebo na ceste do nich. Polícia teraz postupne zverejňuje mená obetí:

Edward Sotomayor Jr., 34 rokov

Stanley Almodovar III, 23 rokov

Luis Omar Ocasio-Capo, 20 rokov

Juan Ramon Guerrero, 22 rokov

Eric Ivan Ortiz-Rivera, 36 rokov

Peter O. Gonzalez-Cruz, 22 rokov

Luis S. Vielma, 22 rokov

Kimberly Morris, 37 rokov

Eddie Jamoldroy Justice, 30 rokov

Darryl Roman Burt II, 29 rokov

Deonka Deidra Drayton, 32 rokov

Alejandro Barrios Martinez, 21 rokov

Anthony Luis Laureanodisla, 25 rokov

Jean Carlos Mendez Perez, 35 rokov

Franky Jimmy Dejesus Velazquez, 50 rokov

Otrasné spovede svedkov masakru
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Otrasné spovede svedkov masakru
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jednou z obetí je pravdepodobne aj Eddie (30), ktorý si v nedeľu skoro ráno písal so svojou matkou. "Mami, ľúbim ťa. V klube sa strieľa," uviedol mladík s tým, že je uväznený na toalete a strelec sa blíži. Odkázal jej, aby zavolala políciu, pretože tam zomrie.

Otrasné spovede svedkov masakru
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: mftv.com)

Otrasné spovede svedkov masakru
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: mftv.com)

Viac o téme: StreľbaKlubOrlandoDaešOmar Mateen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu