Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Drsný odkaz otca strelca z Orlanda: Homosexuálov mal potrestať Boh, nie môj syn

Otec Seddique Mateen a jeho syn Omar Zobraziť galériu (8)
Otec Seddique Mateen a jeho syn Omar (Zdroj: SITA/AP)

ORLANDO - Seddique Mateen, otec strelca z gay klubu v Orlande, zverejnil na Facebooku video, v ktorom odzneli pre niekoho urážlivé tvrdenia. Stojac pred afganskou vlajkou sa vyjadril, že jeho syn nemal zabiť 50 ľudí, pretože Boh je ten, čo trestá za homosexualitu a táto úloha neprináleží jeho služobníkom.

Otrasné spovede svedkov masakru v Orlande: Všade krv a chaos, FOTO správ o blížiacej sa smrti

Strelec Omar Mateen, ktorý sa prihlásil k radikálnemu hnutiu Daeš, v nedeľu v orlandskom klube zabil 49 ľudí a ďalších 53 zranil. Pri prestrelke s políciou prišiel o život aj on.

Otec Seddique opísal na zázname svojho syna, ako dobrého, vzdelaného, slušného a majúceho rešpekt pred rodičmi. Opakovane uviedol, že je smutný z masového vraždenia, najhoršieho v americkej histórii a dodal, že netuší, čo jeho syna k tomuto aktu viedlo.

"Neviem, čo spôsobilo, že minulú noc strieľal. Som hlboko zarmútený...," vyjadril sa muž, ktorý dodal, že Boh potrestá tých, ktorí sú zapojení do homosexuality, a nie je to čin, ktorý by mali vykonávať jeho služobníci.

Seddique Mateen
Zobraziť galériu (8)
Seddique Mateen  (Zdroj: SITA/AP)

Seddique Mateen, ktorý sa narodil v Afganistane, už predtým informoval, že jeho syn bol veľmi nahnevaný, keď uvidel dvoch mužov bozkávať sa pred svojou ženou a dieťaťom. Teraz sa chce vydať do Orlanda, aby sa stretol so zranenými a pozostalými.

Strelec navštívil klub pred útokom niekoľkokrát

Omar Mateen bol v gay bare Pulse pomerne častým návštevníkom. S odvolaním sa na očitých svedkov to uviedol miestny denník Orlando Sentinel (OS) "Niekedy išiel do rohu, sedel sám a popíjal, inokedy sa opil tak, že bol hlučný a agresívny," povedal denníku OS Ty Smith, ktorý Mateena v klube videl vraj najmenej v tucte prípadov.

Podľa ďalšieho návštevníka klubu Kevina Westa strelec používal zoznamovaciu aplikáciu obľúbenú u homosexuálov. Podľa amerických médií sa správami o predchádzajúcich návštevách strelca v gay klube zaoberá polícia v súvislosti s hľadaním motívu spáchania krvavého činu.

Omar Mateen
Zobraziť galériu (8)
Omar Mateen  (Zdroj: SITA/AP)

Bol Omar homosexuál?

Jim Van Horn, ktorý strelca z klubu poznal, sa domnieva, že Omar sa neúspešne snažil vyrovnať s vlastnou homosexualitou, čo vyústilo v krviprelievanie. Podľa Van Horna teda nevraždil pod vplyvom radikálneho islamu. To v rozhovoroch s médiami opakovane vylučuje aj útočníkov otec Seddique. Ten tiež povedal, že syn ho deň pred útokom navštívil, ale že si na jeho správaní nič nevšimol.

Matten volal 911

Mateen bol podľa šéfa FBI Jamesa Comeyho po tom, čo začal paľbu, trikrát v kontakte s tiesňovou linkou, sľúbil vernosť organizácii Daeš a vyjadril solidaritu čečenským páchateľom atentátu na Bostonský maratón z roku 2013. Daeš sa k zodpovednosti za masaker už dvakrát prihlásil. "Jeden z vojakov chalifátu v Amerike podnikol prepad, keď sa dostal na zhromaždenie križiakov v nočnom klube pre homosexuálov v Orlande na Floride," uviedla rozhlasová stanica islamistov Bajan.

Gay klub Pulse po útoku.
Zobraziť galériu (8)
Gay klub Pulse po útoku.  (Zdroj: SITA/AP)

VIDEO Drsný odkaz otca
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Strelec bol v Saudskej Arábii

Prezident Barack Obama vyhlásil, že Mateen sa mohol radikalizovať prostredníctvom extrémistických prejavov na internete. Podľa saudskoarabských úradov strelec navštívil v rokoch 2011 a 2012 dvakrát Saudskú Arábiu, kde dvakrát vykonal púť do Mekky. Ďalšie detaily o jeho pobytoch nie sú známe. Kvôli možnej radikalizácii syna afganských prisťahovalcov Mateena v minulosti vypočúval Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ale vyšetrovanie bolo zastavené. O šetrení FBI vedela od roku 2013 aj firma G4S, ktorá svojho zamestnanca preverovala.

Od bezpečnostnej agentúry mal strelec k dispozícii služobnú zbraň, ale či ju pri útoku použil, nie je známe. Polícia zatiaľ uviedla, že útočník mal pušku a pištoľ, ktoré si legálne zaobstaral asi pred týždňom. V jeho aute našli tretiu zbraň, v klube technici odhalili okolo sto striel. Podľa médií chcel neúspešne kúpiť vojenskú ochrannú výstroj, ktorá chráni telo lepšie ako policajné nepriestrelné vesty.

Zásah polície.
Zobraziť galériu (8)
Zásah polície.  (Zdroj: Twitter)

Strelec mohol útočiť aj inde

Okrem gay klubu Pulse uvažoval páchateľ vraj aj o iných miestach útoku, okrem iného o zábavnom parku Walt Disney World. Naďalej sa špekuluje o motíve masakru. Americký prezident Barack Obama čin označil za terorizmus.

V USA sa uskutočnila séria pietnych zhromaždení, kde si ľudia pripomínali obete krviprelievania. Newyorský mrakodrap Empire State Building sa z rešpektu k mŕtvym ponoril do tmy, naopak anténna veža Svetového obchodného centra sa rozžiarila dúhovými farbami, ktoré symbolizujú homosexuálov a transgender osoby (LGBT).

Uctenie si obetí.
Zobraziť galériu (8)
Uctenie si obetí.  (Zdroj: SITA/AP)

VIDEO Drsný odkaz otca
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: StreľbaOrlandoOmar MateenSeddique Mir Mateen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu