Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Priebeh najkrvavejšieho masakra v USA: Takto vyzerali tri hodiny hrôzy plné vraždenia

Omar Mateen zastrelil v klube 49 ľudí. Zobraziť galériu (7)
Omar Mateen zastrelil v klube 49 ľudí. (Zdroj: SITA/AP)

ORLANDO - Prvým policajtom, ktorý sa v nedeľu pokúsil zastaviť vyčíňanie Omara Mateena (†29) v orlandskom gay klube, bol Adam Gruler. Ten bol v tom čase mimo služby a v podniku si privyrábal ako ochranka. Gruler, o ktorom teraz médiá informujú ako o hrdinovi, však čoskoro zistil, že s pištoľou sa nedokáže vyrovnať Mateenovej palebnej sile, takže sa musel stiahnuť, napísal na svojom webe denník Orlando Sentinel.

Otrasné spovede svedkov masakru v Orlande: Všade krv a chaos, FOTO správ o blížiacej sa smrti

Kým v klubových priestoroch hrala hudba a pohybovalo sa tu vyše 300 ľudí, Gruler hľadal mladíka, ktorý do podniku prenikol na falošný doklad totožnosti. Pretože ho nikde nevidel, vracal sa späť k parkovisku, v tom ale začul výstrely. V tom čase ešte nevedel, že je to začiatok trojhodinovej drámy, ktorá sa s 49 mŕtvymi obeťami stane najkrvavejším streleckým masakrom v americkej histórii.

Omar Mateen
Zobraziť galériu (7)
Omar Mateen  (Zdroj: My space)

Keď Gruler vybehol z parkoviska ku vchodu do klubu, odkiaľ sa výstrely ozývali, bolo krátko po 02:00 miestneho času (08:00 SELČ). Vo vstupnej časti sa stretol s Mateenom, ktorý bol vyzbrojený puškou na náboje kalibru .223 a poloautomatickou pištoľou; ihneď vypukla prestrelka. Grulerovi rýchlo došlo, že Mateenovej výzbroji nedokáže čeliť, preto zavolal posily a stiahol sa. Strelec medzitým prenikol do klubu.

Po niekoľkých minútach dorazili dvaja policajti, Scott Smith a Jeffrey Backhaus. Obaja sa ihneď vydali do budovy, kde sa odohrala ďalšia prestrelka. Medzitým sa desiatkam klientov podarilo utiecť vstupnou halou, núdzovými východmi aj cez stenu dvora. Mateen sa postupne stiahol k toaletám, kde zajal asi päť rukojemníkov. Ďalších zhruba dvadsať ľudí sa ukrylo na susedných toaletách.

Viacero ľudí utrpelo dnes
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Pri streľbe v nočnom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Na miesto následne prišiel elitný zásahový oddiel, známy ako SWAT. Členovia komanda obkľúčili klub a zisťovali možnosti, ako zachrániť ďalších ľudí. Pri obhliadke si všimli klimatizačné jednotky na stene šatne zo severnej strany budovy. "Ľudia tlačili zvnútra, my sme ťahali," povedal o záchrannej operácii orlandský policajný šéf John Mina. Otvorom pre klimatizáciu sa potom podarilo uniknúť najmenej štyrom ľuďom.

Veliteľ jednotky SWAT Mark Canty označil situáciu za veľmi chaotickú. Policajti sa od zachránených dozvedeli, že útočník tvrdil, že má výbušninu, čo im Mateen pri pokusoch o vyjednávanie tiež povedal. V takýchto prípadoch sa bezpečnostné jednotky zvyčajne stiahnu do vzdialenosti asi 300 metrov, čo ale komando neurobilo. Žiadne trhaviny sa nakoniec nenašli.

VIDEO Priebeh najkrvavejšieho masakra
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Odmietli opustiť miesto," povedal Canty. "Neodišli by, keď vedeli, že ľudia sú stále vo vnútri," dodal. S Mateenom, ktorý hovoril pokojne, sa medzitým ďalej pokúšal dohodnúť krízový vyjednávač. Strelec mu však povedal, že má na sebe samovražednú vestu s náložou a že ďalšie štyri vesty navlečie aj na rukojemníkov; po pätnástich minútach ohlásil, že sa odpáli. To bol zlomový okamih, kedy sa Mina rozhodol poslať policajtov dovnútra.

"Spýtal som sa SWAT, či majú výbušninu na prerazenie otvoru," povedal Mina s tým, že krátko potom policajti nálož prichystali. Umiestnili ju na stenu toaliet a odpálili, múrom potom následne prešli obrneným vozidlom, aby otvor zväčšili: vďaka tomu sa zachránilo asi 15 ďalších ľudí. Polícia potom prerazila ďalšie otvory, celkom ich tak vytvorila päť.

VIDEO Priebeh najkrvavejšieho masakra
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

VIDEO Priebeh najkrvavejšieho masakra
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mateen sa naďalej odmietal vzdať a po policajtoch strieľal. Do hlavy zasiahol člena SWAT Michaela Napolitana, ktorému zachránila hlavu kevlarová prilba. Canty Napolitana ocenil, pretože aj keď bol po zásahu krátko vyradený z boja kvôli ľahkému tržnému zraneniu, rýchlo sa zotavil a bol pripravený na ďalšiu akciu. Počas prestrelky Mateen zahynul.

Viac o téme: StreľbaOrlandoOmar Mateen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu