Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tajomník OSN odsúdil masaker v Orlande: V Rusku sa zatýkalo

Omar Mateen Zobraziť galériu (3)
Omar Mateen (Zdroj: SITA /AP)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun napísal dnes list guvernérovi amerického štátu Florida a starostovi mesta Orlando, kde sa v noci na nedeľu odohrala streľba, pri ktorej zomrelo 50 ľudí vrátane útočníka a 53 utrpelo zranenia. V liste vyjadril sústrasť nad "strašným a nenávistným činom teroru", ktorý postihol LGBTI komunitu.

Pan, ktorý je sám veľkým obhajcom práv LGBTI ľudí, v liste píše, že "takéto násilie je opovrhnutiahodné a v rozpore s hodnotami jednoty, mieru a vzájomnej úcty, ktoré sú základom Organizácie spojených národov". Agentúra AP sa odvolala na slová Panovho hovorcu Stéphana Dujarrica. 

V listoch adresovaných guvernérovi Rickovi Scottovi a starostovi Buddymu Dyerovi šéf OSN podľa Dujarrica píše, že "v čase šoku a zármutku je OSN solidárne s rodinami obetí a s ľuďmi v Spojených štátoch". Podľa amerických médií ide o najzávažnejší útok na americkej pôde od teroristických útokov z 11. septembra 2001 a o najhorší strelecký masaker v moderných dejinách krajiny. Útočník zahynul pri prestrelke s príslušníkmi amerického špeciálneho komanda SWAT. 

Vraj tam nebol len raz

Omar Mateen bol viackrát v nočnom gay klube Pulse vo floridskom meste Orlando, v ktorom v noci na nedeľu zastrelil 49 ľudí. Podľa denníka Orlando Sentinel to tvrdia najmenej štyria pravidelní návštevníci klubu. "Niekedy si sadol do rohu a popíjal sám, inokedy bol tak opitý, že bol hlučný a agresívny," citoval v pondelok denník jedného z návštevníkov menom Ty Smith.

Omar Mateen
Zobraziť galériu (3)
Omar Mateen  (Zdroj: SITA /AP)
V klube si Mateena všimol najmenej dvanásťkrát. "Veľa sme sa s ním nerozprávali, ale spomínam si, že občas hovoril o svojom otcovi. Povedal nám, že má ženu a dieťa," uviedol Smith. Šéf polície v Orlande John Mina podľa denníka Orlando Sentinel konštatoval, že nemá informácie o údajných návštevách Mateena v klube.

Zverejnené boli medzičasom nové podrobnosti zo života 29-ročného páchateľa, ktorého rodičia pochádzajú z Afganistanu, on sám sa však narodil v USA. Od septembra 2007 bol zamestnancom súkromnej bezpečnostnej firmy G4S, predtým bol nejaký čas členom ochranky krajského súdu vo floridskom meste Fort Pierce a pracoval aj v štátnej väznici v Indiantowne. Ako zamestnanec G4S prešiel dvakrát previerkou, ktorá však nič závažné nezistila.

V rokoch 2013 a 2014 ho vypočúvali agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), keďže pred kolegami naznačoval sympatie k radikálnym skupinám. Mateen tiež opakovane hovoril o dvoch bratoch, ktorí pred tromi rokmi vykonali útoky na Bostonský maratón. Podľa FBI bol Mateen v roku 2014 v kontakte s americkým občanom Monerom Mohammadom Abu-Salhim, ktorý ako samovražedný bombový atentátnik zahynul v Sýrii.

Dôkazy, že by sa Mateen v tom čase dopustil nejakej trestnej činnosti, sa však nenašli. Televízia MSNBC s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovateľom uviedla, že Mateen bol v rokoch 2011 a 2012 v Saudskej Arábii, ktorá je považovaná za živnú pôdu pre radikalizáciu moslimov.

Udalosť nenechala chladného ani prezidenta

Americký prezident Barack Obama navštívi vo štvrtok mesto Orlando na Floride, aby si uctil obete aj pozostalých víkendovej masakry v tamojšom gay klube. Oznámil to v pondelok Biely dom. Jeho hovorca Josh Earnest zatiaľ neinformoval o podrobnostiach návštevy. Obama chce však podľa neho prejaviť solidaritu s tými, ktorí sa musia po nedávnych krvavých udalostiach znova vzchopiť.

V noci na nedeľu zastrelil 29-ročný Omar Mateen v nočnom klube Pulse 49 nevinných ľudí a 53 zranil. Následne ho zneškodnila špeciálna policajná jednotka. V pondelok sa podarilo identifikovať všetky obete, medzi ktorými boli aj traja občania Mexika. Motív páchateľa zatiaľ nie je známy. Vyšetrovatelia preverujú okrem iného možnú spojitosť s islamským extrémizmom, ale aj nenávisť voči gejom a lesbám. Mateenovi rodičia pochádzajú z Afganistanu, on sám sa však narodil v USA.

Bezpečnostná rada OSN vydala v súvislosti s udalosťami v Orlande vyhlásenie, v ktorom dôrazne odsúdila útok ako taký, ako aj násilie zacielené voči ľuďom "v dôsledku ich sexuálnej orientácie". Informoval o tom spravodajský portál BuzzFeed, podľa ktorého je to prvýkrát, čo tento orgán OSN zverejnil dokument obsahujúci zmienku o sexuálnej orientácii. Hoci išlo o tlačové vyhlásenie a nie o rezolúciu, aj v takomto prípade je potrebný súhlas všetkých členov rady, ktorej členmi sú aj krajiny ako je Rusko a Egypt, kde dochádza k potláčaniu práv LGBT komunity, pripomenul portál.

Polícia v Rusku zaúradovala

Ruská polícia v pondelok večer v Moskve zatkla dvoch mladých mužov, ktorí si chceli položením kvetov uctiť pamiatku obeti streľby v nočnom gay klube v Orlande v americkom štáte Florida. Pred budovu chceli umiestniť aj transparent s nápisom "Láska víťazí - Buďme s Orlandom", informoval ruský spravodajský portál RBC.ru. Krátko po príchode pred americké veľvyslanectvo v Moskve ich však dvaja policajti zadržali a odviezli na policajnú stanicu. 

Jeden z mladíkov, Islam Abdullabekov, spresnil, že podľa polície sa tak stalo pre to, že ich akcia nebola úradne povolená. Dvojica mladých mužov, ktorí žijú spolu, sa však bráni, že ich cieľom nebola žiadna politická akcia, ale vyjadrenie sústrasti a spoluúčasti pozostalým. Zhromaždenia na podporu komunity homosexuálov sú v Rusku systematicky zakazované. Homosexualita bola v tejto krajine až do roku 1993 trestným činom a do roku 1999 bola označovaná za psychickú poruchu. Ani v súčasnosti však v ruskej spoločnosti nie sú verejné prejavy homofóbie ničím ojedinelým. 

Ruský prezident Vadimir Putin označil streľbu v bare v Orlande za "barbarský zločin" a vyjadril sústrasť pozostalým a priateľom 49 obetí. K útoku v nočnom bare Pulse v Oslande došlo v noci na uplynulú nedeľu. Páchateľ, 29-ročný Omar Mateen, tam zastrelil 49 nevinných ľudí a 53 ďalších zranil. Následne ho zneškodnila špeciálna policajná jednotka. V pondelok sa podarilo identifikovať všetky obete, medzi ktorými boli aj traja občania Mexika.

Viac o téme: StreľbaOrlandoPan Ki-MunOmar Mateen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu