Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Raketový vzostup a pád najväčšej hviezdy startupov: Mala miliardy, teraz môže ísť za mreže!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Myslela si, že spraví veľkú dieru do sveta. Elizabeth Holmesová založila firmu, s ktorou chcela totálne zmeniť techniku odberu krvi. Pobláznila investorov, tí do firmy naliali milióny. Nastal však nečakaný zvrat, teraz jej hrozí basa.

Minulý rok bola na špičke rebríčka najbohatších žien magazínu Forbes so 4 a pol miliardami dolárov. Dnes má na konte už iba nulu. Príbeh Elizabeth Holmesovej (32) začal v roku 2003, kedy založila firmu Theranos. Plánovala s ňou zrevolučniť trh s diagnostikovaním pomocou odberu krvi. Nielenže má teraz na konte nulu, hrozí jej dokonca, že pôjde do väzenia, vyšetrujú ju totiž viaceré federálne orgány.

Raketový vzostup a pád
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Minulý rok na jeseň sa začali objavovať správy, že výsledky krvných testov jej firmy sú nepresné. Odvtedy má na krku úrady. V marci tohto roka jej už úrady dokonca zakázali robiť krvné testy. Forbes odhadol hodnotu firmy na 9 miliárd dolárov, pričom Holmesová vlastní polovicu akcií. Tie dnes už však málokoho zaujímajú.

Tržby sa prepadli pod sto miliónov dolárov a pri takomto stave sa hodnota firmy odhaduje na osemsto miliónov dolárov. „Pri tejto hodnote sa majetok Holmesovej scvrkáva skoro na nulu,“ píše Forbes. Príbeh Theranosu vyvolal veľké otázniky okolo hodnotenia začínajúcich firiem, tzv. startupov. Odborníci sa zhodujú, že je veľmi ťažké odhadnúť hodnotu rýchlo sa rozbiehajúcich firiem.

Pozrite si jej top 10 rád ako uspieť

Viac o téme: StartupElizabeth Holmes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu