Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf OSN nechce špekulovať o svojej kandidatúre na prezidenta Južnej Kórey

Pan Ki-Mun
Pan Ki-Mun (Zdroj: SITA)

KJONGDŽU – Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odmietol dnes špekulácie médií o svojej možnej kandidatúre na funkciu prezidenta Južnej Kórey. Takúto možnosť však jednoznačne nevylúčil, uviedla dnes agentúra Jonhap.

Pan Ki-mun (71) je v súčasnosti na šesťdňovej návšteve svojej domovskej Južnej Kórey. Tento juhokórejský diplomat a politik stojí na čele OSN od roku 2007 a jeho mandát sa skončí 31. decembra tohto roku.

Jeho vyjadrenia a kroky z poslednej doby vyvolali špekulácie o tom, že by sa po odchode z čela OSN mohol uchádzať o post juhokórejského prezidenta, ktorý sa bude voliť koncom roku 2017. "Moje poznámky boli trochu zveličené a nafúknuté a to ma vyvádza z miery," reagoval dnes Pan Ki-mun. Svoju kandidatúru však podľa Jonhapu výslovne nevylúčil. 

Pan Ki-mun v tejto súvislosti zdôraznil, že sa v nasledujúcich mesiacoch mieni plne koncentrovať na svoje povinnosti vyplývajúce z úlohy šéfa OSN. Ak by sa predsa len rozhodol kandidovať, mal by zrejme pomerne veľké šance na úspech. V najnovšom prieskume potenciálnych prezidentských kandidátov, ktorý dnes zverejnili juhokórejské médiá, sa umiestnil s výrazným náskokom na prvom mieste. 

Viac o téme: OSNJužná KóreaPan-Ki Mun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu