Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Generálny tajomník OSN robí zmeny: Z čierneho zoznamu škrtá koalíciu vedenú Saudskou Arábiou

Pan Ki-mun
Pan Ki-mun (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sa rozhodol predbežne vyradiť koalíciu vedenú Saudskou Arábiou bojujúcu v Jemene proti šiitským povstalcom podporovaným Iránom zo správy OSN zahŕňajúcej subjekty, ktoré sa dopúšťajú násilia na deťoch v ozbrojených konfliktoch. Informoval o tom v pondelok jeho hovorca Stephane Dujarric.

Tento stav potrvá do posúdenia situácie oboma stranami. Šéf OSN zároveň podľa agentúry DPA vyzval koalíciu, aby vyslala do New Yorku tím, ktorý by poskytol podrobné informácie o prípadoch uvedených v spomínanej správe.

Koalícia na čele so Saudskou Arábiou sa vo výročnej správe OSN ocitla prvýkrát z dôvodu úmrtí a vážnych zranení detí a útokov na školy a nemocnice v Jemene. Jej vyškrtnutie zo správy presadzoval saudskoarabský veľvyslanec pri OSN Abdalláh bin Jahjá al-Muallimí. Podľa neho sa Saudská Arábia ocitla na zozname na základe neúplných a nepresných informácií. Zároveň sa zaviazal, že jeho krajina a koalícia poskytnú OSN "úplné informácie". Vyjadril nádej, že odstránenie koalície zo správy bolo "bezpodmienečné a nezvratné".

Podľa správy OSN, ktorá bola zverejnená minulý týždeň vo štvrtok, v roku 2015 v Jemene zahynulo alebo bolo zranených takmer 2000 detí, pričom 60 percent z tohto počtu bolo pripísaných na vrub práve koalícii vedenej Saudskou Arábiou. Zo 101 potvrdených útokov na školy a nemocnice bola takmer polovica pripísaná koalícii.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) krok šéfa OSN odsúdila a pripomenula, že počet obetí spôsobených náletmi v Jemene dokumentovala samotná OSN. Úrad generálneho tajomníka OSN podľa HRW podľahol "nehanebnému tlaku Saudskej Arábie.

Viac o téme: OSNPan Ki-munSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu