Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neskutočný nález na Havajských ostrovoch: Vedci objavili najväčšiu hubu na svete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HONOLULU - Americkí vedci našli na Havajských ostrovoch najväčšiu morskú hubu, aká kedy bola podľa nich objavená. Huba veľkosti automobilovej dodávky žije v hĺbke dva kilometre pod morskou hladinou. Podľa agentúry AP vedci o objave informovali tento týždeň v časopise Marine Biodiversity.

"Toto je živočích, ktorý pravdepodobne nikdy predtým nebol objavený," predstavil objav jeden zo šéfov vedeckého tímu biológ Christopher Kelley. "Je to určite najväčší huba, o akej som kedy počul," komentoval nález emeritný profesor Paul Dayton, ktorý študuje veľké huby v Antarktíde.
 
Modrastú špongiu dlhú 3,5 metra, vysokú dva metre a širokú 1,5 metra našli vedci asi pred rokom v chránenej oblasti pri Severozápadných havajských ostrovov, ktorá je najväčšou chránenou rezerváciou Spojených štátov. S rozlohou asi 360.000 km štvorcových patrí aj k najväčším chráneným oblastiam na svete.
 
Vedci dúfajú, že hlbokej vody tohto regiónu im v budúcnosti odhalia ešte ďalšie záhady. "Najväčšia časť našej planéty leží v hlbokých vodách, z ktorých veľká väčšina nebola nikdy preskúmaná," ​​uviedol ďalší člen tímu Daniel Wagner. A dodal, že z nálezu tak obrovskej a zrejme aj veľmi starej huby sa môžeme veľa dozvedieť o živote v morských hlbinách.
 
Morské huby dosahujú zvyčajne veľkosti niekoľkých centimetrov či desiatok centimetrov. Často vytvárajú rozsiahle koberce na morskom dne, najmä v hĺbkach niekoľkých desiatok až stoviek metrov (na okrajoch šelfov). Významne sa podieľajú na samočistiacej schopnosti vôd, pretože sa živia tak, že filtrujú drobné organizmy. Vek niektorých veľkých húb nájdených v plytších vodách vedci odhadujú až na 2300 rokov.
Viac o téme: Havajské ostrovyNajväčšia morská huba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu