Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

ONLINE Definitívna rana pozostalým obetí letu MS804: More vyplavilo telá, sedačky a kufre!

More začalo vyplavovať trosky lietadla. Zobraziť galériu (16)
More začalo vyplavovať trosky lietadla. (Zdroj: Twitter)

KÁHIRA - Egyptská armáda dnes našla trosky lietadla spoločnosti Egyptair, ktoré sa vo štvrtok zrútilo nad Stredozemným morom. Vo vzdialenosti asi 290 kilometrov severne od prístavného Alexandrie objavila aj osobné veci cestujúcich, uviedli egyptské úrady.

Airbus A320 egyptského vlajkového dopravcu EgyptAir sa dostal do problémov vo štvrtok o 2.30 h SELČ, približne pol hodiny pred plánovaným pristátím v Káhire.

Lietadlo so 66 osobami na palube začalo vo výške necelých 11.300 metrov nad morom prudko meniť smer, na čo kleslo do výšky približne 4600 metrov a zmizlo z obrazoviek radarov.

20:57  Francúzsko vyslalo do pátrania po havarovanom lietadle hliadkovaciu loď námorných síl, ktorá bola doteraz zakotvená v domovskom prístave Toulon na pobreží Stredozemného mora. Cieľom lode je nájsť čierne skrinky z Airbusu A320. Loď dlhá 80 metrov je vybavená sonarom, ktorý dokáže identifikovať zvuk zo zariadenia pripevneného k záznamníku hlasov z kokpitu a k záznamníku letových údajov havarovaného lietadla, tzv. čiernym skrinkám, ak sa nachádzajú pod morskou hladinou.

19:38 Francúzski vyšetrovatelia leteckých katastrof začali preverovať a vypočúvať všetkých členov pozemného personálu na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, ktorí mali priamy alebo nepriamy kontakt s havarovaným letom 804 spoločnosti EgyptAir. Informoval o tom dnes nemenovaný predstaviteľ francúzskej justície. Všetci títo členovia personálu majú "červené odznaky", ktoré im umožňujú vstup do uzavretých častí letiska. 

ONLINE Definitívna rana pozostalým
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

ONLINE Definitívna rana pozostalým
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

18:49 Čierne skrinky by ako prvé mali pomôcť vniesť viac svetla do toho, čo sa s lietadlom stalo. Obsahujú zvukové záznamy z kokpitu a elektronické dáta letu. Zatiaľ nie je po skrinkách, ktoré by mali samy dlhodobo vysielať vlastný signál, ani stopy. More je v oblasti hlboké až 3000 metrov a bude teda ešte trvať, než sa prípadne lokalizované skrinky vyzdvihnú pomocou špeciálnych ponoriek.

17:21 Predstaviteľ spoločnosti EgyptAir oznámil, že sa našli ďalšie trosky z nezvestného lietadla, vrátane častí tiel, batožiny a sedadiel pasažierov.

17:09 Medzi cestujúcimi neboli teroristi. Traja európski bezpečnostní predstavitelia dnes oznámili, že zoznam cestujúcich v havarovanom lietadle spoločnosti EgyptAir neobsahoval žiadne známe mená zo súčasných zoznamov sledovaných teroristov.

16:09 Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí dnes oznámil príbuzným obetí, že haváriu lietadla patriaceho spoločnosti EgyptAir "nikto neprežil". Minister príbuzným povedal, že egyptské ozbrojené sily robia všetko, čo je v ich silách, aby lokalizovali vrak a osobné vecí obetí.

15:53 ESA uviedla, že jej satelit Sentinel-1A vybavený radarom zaznamenal dva kilometre dlhú škvrnu približne 40 kilometrov juhovýchodne od poslednej známej lokality lietadla Airbus A320. Satelit poskytol súradnice 33°32' severnej zemepisnej šírky a 29°13' východnej zemepisnej dĺžky. ESA dodala, že informáciu odovzdala príslušným úradom vo štvrtok večer, aby pomohla pri ich pátracích a záchranných operáciách. Vesmírna agentúra upozornila, že nie je žiadna záruka, že škvrna pochádza z nezvestného lietadla.

14:15 Príbuzní obetí už prestávajú veriť na zázrak. Šancu, že niekto z cestujúcich prežil, odborníci označili za minimálnu.

ONLINE Definitívna rana pozostalým
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

ONLINE Definitívna rana pozostalým
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:09 Lokalizácia pátracích tímov v Stredozemnom mori.

14:04 Európska vesmírna agentúra (ESA) zhotovila snímky olejovej škvrny na mori v oblasti, kde pátracie tímy hľadajú zmiznuté lietadlo.

ONLINE Definitívna rana pozostalým
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: esa.int)

13:54 Aktuálne prebieha evakuácia Letiska Johna Lennona v Liverpoole. Dôvodom má byť problém s bezpečnostným skenerom.

13:47 Grécky minister obrany Panos Kammenos dnes uviedol, že egyptské pátracie tímy našli časť tela, dve sedadlá a batožinu pochádzajúcu z lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa vo štvrtok nadránom približne 290 kilometrov od egyptského mesta Alexandria zrútilo do Stredozemného mora. Informovala o tom agentúra AP.

11:58 Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault dnes uviedol, že zatiaľ vôbec nie je jasné, čo spôsobilo haváriu lietadla Airbus A320 spoločnosti EgyptAir.

11:03 Egyptská armáda našla trosky lietadla. Podľa egyptskej televízie, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters, objavila vo vzdialenosti asi 290 kilometrov severne od prístavnej Alexandrie aj osobné veci cestujúcich. Teraz vojaci pátrajú po čiernej skrinke airbusu, na ktorého palube bolo 66 ľudí.

Gréci pátrali po lietadle aj zo vzduchu.
Zobraziť galériu (16)
Gréci pátrali po lietadle aj zo vzduchu.  (Zdroj: SITA/AP)

ONLINE Definitívna rana pozostalým
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

09:57 Grécko a Egypt budú naďalej pátranie po vraku spoločne koordinovať, zhodli sa dnes v telefonickom rozhovore grécky premiér Alexis Tsipras a egyptský prezident Abdal Fattah Sísí.

09:30 Do pátrania sa skoro ráno zapojili grécke lietadlá, ktoré vzlietli z Kréty a prehľadávajú oblasť vzdialenú necelých 400 kilometrov južne od ostrova Karpathos a 200 kilometrov severne od egyptského pobrežia. Na mieste aj grécke a egyptské lode. Záchranným tímom ale zrejme počas dneška bude prácu komplikovať počasie, pretože podľa meteorológov v oblasti pršať a fúkať silný vietor.

09:10 Masívne pátranie zo vzduchu aj na mori pokračuje aj dnes.

ONLINE Definitívna rana pozostalým
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter)

08:40 Nemenovaný predstaviteľ ministerstva obrany USA uviedol, že citlivý systém satelitov snímajúcich infračervené spektrum žiadny výbuch v priestore letu stroja nezaznamenal.

08:20 Americké ministerstvo obrany zatiaľ nemá žiadne informácie, ktoré by poukazovali na výbuch na palube egyptského lietadla, ktoré sa podľa všetkého zrútilo vo štvrtok do Stredozemného mora.

Polícia na parížskom letisku.
Zobraziť galériu (16)
Polícia na parížskom letisku.  (Zdroj: SITA/AP)

8:00 Bývalý člen americkej Národnej rady pre bezpečnosť dopravy (NTSB) John Goglia povedal, že prvé náznaky vyšetrovania ukazujú skôr na bombu než na konštrukčnú alebo technickú chybu. "Fakt, že (pilot) urobil tie prudké otáčky bez vyslania núdzových signálov, podľa mňa naznačuje, že sa stala nejaká katastrofa, napríklad s nejakým zariadením," uviedol Goglia.

07:30 Francúzsky Úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd (BEA) vyslal včera večer do Káhiry skupinu troch vyšetrovateľov, ktorých sprevádza technický expert z Airbusu.

Grécke ministerstvo obrany uviedlo, že oblasť pátrania po zvyškoch lietadla sa nachádza približne 370 kilometrov juhovýchodne od ostrova Karpathos, čo je približne 130 kilometrov od egyptského pobrežia.

Egyptská strana medzitým uviedla, že trosky pochádzajúce údajne z havarovaného airbusu sa našli pri gréckom Karpathose. Šéf gréckeho úradu pre vyšetrovanie leteckých katastrof Athanassios Binis následne vyhlásil, že trosky nájdené v mori nepochádzajú z nezvestného lietadla, čo potvrdila i samotná spoločnosť EgyptAir.

Trosky vraj nepatria zmiznutému airbusu.
Zobraziť galériu (16)
Trosky vraj nepatria zmiznutému airbusu.  (Zdroj: pprune.org)

ONLINE Definitívna rana pozostalým
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: pprune.org)

Podľa vyjadrenia egyptského ministra civilného letectva Šarífa Fathího je pravdepodobnosť, že príčinou štvrtkovej havárie lietadla EgyptAir bol teroristický útok, väčšia než pravdepodobnosť technického zlyhania. Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že v tejto súvislosti zatiaľ nie je možné vylúčiť žiadnu možnosť.

Šaríf Fathí
Zobraziť galériu (16)
Šaríf Fathí  (Zdroj: SITA/AP)

Medzi cestujúcimi sa nachádzalo 30 Egypťanov, 15 francúzskych občanov, dvaja Iračania a po jednom cestujúcom z Británie, Belgicka, Kuvajtu, Saudskej Arábie, Sudánu, Čadu, Portugalska, Alžírska a Kanady. Podľa DPA nie sú žiadne náznaky, že by niekto z cestujúcich alebo členov posádky mohol haváriu prežiť.

Príbuzní nezvestných cestujúcich v Káhire.
Zobraziť galériu (16)
Príbuzní nezvestných cestujúcich v Káhire.  (Zdroj: SITA/AP)

Na objasnení okolností havárie majú pracovať spoločne egyptskí a francúzski vyšetrovatelia. Americká spravodajská stanica CNN uviedla, že nezvestný airbus absolvoval v stredu lety do Eritrey a Tuniska a počas letu z Paríža do Káhiry neprepravoval žiadny špeciálny náklad.

Viac o téme: HaváriaLietadloEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu