Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzov rozhnevala Hollandova reforma: VIDEO chaosu a výtržností, tisíce v uliciach

Demonštrácia v uliciach Paríža je prejav nesúhlasu s plánovanou reformou trhu práce Zobraziť galériu (8)
Demonštrácia v uliciach Paríža je prejav nesúhlasu s plánovanou reformou trhu práce (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Tisíce Francúzov vyšli včera do ulíc mnohých miest krajiny, aby dali najavo svoj nesúhlas s plánovanou reformou trhu práce. Dejiskami protestných akcií, ktoré sprevádzali i výtržnosti, boli nielen Paríž, ale napríklad aj Marseille, Toulouse, Grenoble, Nantes či Rennes.

Protesty výrazne ovplyvnili včera plynulosť železničnej dopravy, zamestnanci železničnej spoločnosti SNCF totiž štrajkovali, čo sa dotklo dvoch tretín rýchlovlakov a troch štvrtín regionálnych vlakov v parížskej aglomerácii. Aj na medzinárodnom letisku v Paríži zrušili asi 15 percent plánovaných letov. Pri demonštráciách zadržala polícia celkovo 87 ľudí.

Francúzov rozhnevala Hollandova reforma:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Od začiatku tejto vlny protestov, ktorá by podľa informácií tlačovej agentúry DPA, odvolávajúcej sa na odborárske zdroje, mala pokračovať už vo štvrtok, zadržali dosiaľ 1300 ľudí, 51 z nich už povolali v súdnej sieni na zodpovednosť, uviedol minister vnútra Bernard Cazeneuve. 

Francúzov rozhnevala Hollandova reforma:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Francúzsky prezident Francois Hollande sa dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 nechal počuť, že neustúpi a napriek protestom trvá na kontroverzne vnímanej reforme. Vládne miesta od nej očakávajú viac flexibility pre podniky a viac pracovných príležitostí, kritici sa však obávajú zmenšenia práv pracujúcich. Už v stredu chcú v Paríži demonštrovať i policajti, a to proti pouličným útokom na svojich kolegov. 

Viac o téme: ProtestFranúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu