Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzsko môže zažiť ďalšiu politickú revolúciu: Krajne pravicový front prudko stúpa

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Z najnovších prieskumov verejnej mienky vo Francúzsku vyplýva, že súčasný prezident Francois Hollande by sa nedostal do druhého kola prezidentských volieb. Denník Le Monde v spolupráci s Centrom politických štúdií pri Inštitúte politických štúdií (známom ako Sciences Po) okrem toho uviedol, že spokojnosť občanov s Hollandovým účinkovaním v úrade opäť klesla: kým v marci s ním nebolo vôbec spokojných 43 percent opýtaných, najnovší prieskum vykazuje ďalší - desaťpercentný - nárast nespokojencov.

Keď respondenti mali Hollandovo pôsobenie vo funkcii hlavy štátu známkovať na stupnici od 0 do 10, v januári dostal hodnotenie 2,8, kým v najnovšom prieskume sa jeho známka znížila na 2,1. Le Monde napísal, že podľa najnovšieho prieskumu by Hollande v prvom kole volieb získal 14 percent hlasov, a to bez ohľadu na to, či by za pravicový tábor kandidoval exprezident Nicolas Sarkozy alebo Alain Juppé. Hollande by porazil len kandidáta Ľavicovej strany (PG) Jeana-Luca Mélenchona, ktorého by volilo 12 percent opýtaných.

Z prieskumu inštitútov Ipsos-Sopra Steria a Cevipof vyplýva, že šéfka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová si naďalej posilňuje svoju pozíciu a rozhodnutých voliť ju je už 28 percent opýtaných. V hypotetickom prípade, ak by Sarkozy kandidoval, Le Penová by prvé kolo volieb vyhrala so ziskom 28 percent, kým jej protikandidáta by podporilo 21 percent voličov. Ak však by proti nej stál Juppé, vyhral by nad ňou o sedem percent so ziskom 35 percent.

Prieskum bol venovaný aj prípadným primárkam v pravicovom tábore. Vyplynulo z neho, že spomedzi Francúzov, ktorí sú už rozhodnutí, že pôjdu voliť, by 41 percent uvítalo ako kandidáta pravice súčasného primátora Bordeaux Alaina Juppého, zatiaľ čo Sarkozyho kandidatúru podporilo 27 percent opýtaných.

Le Monde konštatoval, že aj Sarkozy - podobne ako Hollande - zažíva pokles popularity u potenciálnych voličov: kým v januári by ho volilo 42 percent a v marci 39 percent opýtaných, v najnovšom prieskume pripravenosť na to vyjadrilo 36 percent respondentov.

Viac o téme: Francois HollandeMarine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu