Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čechov opäť potrápila salmonelóza: Približne 50 detí zažívalo muky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA/LIBEREC - Hygienici zo Stredočeského a Libereckého kraja prešetrujú hromadný výskyt salmonelózy, ktorej príznaky sa objavili u takmer 50 detí z dvoch predškolských zariadení po minulotýždňovom výlete na farmu v Soběbrdoch v okolí Benešova. Dvojicu malých pacientov museli dokonca hospitalizovať.

Informácie o minulotýždňovom prípade priniesli dnes televízia Nova a internetové vydanie denníka Blesk. U detí sa objavili silné bolesti v brušnej oblasti, krvavé hnačky alebo vysoké teploty, zrejme dôsledky nedostatočne tepelne spracovaného jedla, ktoré objednali ich učiteľky.

Kuracie rezne a zemiakovú kašu pedagógovia krátko po servírovaní a ochutnaní vrátili, pretože jedlo bolo nakyslé. Ani tak však nezabránili infikovaniu celkovo 46 detí a šiestich dospelých, a to salmonellou enteritidis, ktorá mohla pochádzať práve z kuracieho mäsa. Odobraté vzorky skúma v súčasnosti Národné referenčné laboratórium.

Podobnú neblahú skúsenosť zažili údajne nielen spomínané deti zo Stráže nad Nisou, ale aj iná skupina detí z Vraného. Majiteľ farmy sa už verejne ospravedlnil a firme, ktorá má infekciu na svedomí, pravdepodobne vypovie zmluvu.

Viac o téme: SalmonelózaČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu