Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Brexit môže spôsobiť hotovú pohromu: Ohrozených je niekoľko miliónov ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Federácia britských odborov TUC (Trades Union Congress) varovala pred brexitom, teda pred vystúpením Británie z Európskej únie (EÚ). Brexit by podľa TUC spôsobil výraznú stratu pracovných miest. Informovala o tom agentúra DPA.

"Ohrozené sú štyri milióny pracovných miest," uviedol šéf oddelenia TUC pre európske záležitosti Owen Tudor pre DPA. V najväčšom nebezpečenstve sú miesta u exportných firiem, napríklad v oblasti automobilového alebo chemického priemyslu.

"Je veľmi pravdepodobné, že ceny britských exportných výrobkov v prípade vystúpenia z EÚ vzrastú," myslí si Tudor. Koľko pracovných miest sa stratí, bude závisieť od podoby obchodnej dohody medzi Britániou a zvyšnými krajinami EÚ.

Ďalší pokles počtu pracovných miest môže spôsobiť to, že Británia sa stane menej atraktívnou z dôvodu vylúčenia z jednotného trhu EÚ. "Predpokladáme, že investície z tretích štátov klesnú," uviedol Tudor. To môže roztočiť špirálu, ktorá povedie k ďalšej strate pracovných miest.

Britské odbory sa okrem toho obávajú, že brexit by spôsobil obmedzenie práv zamestnancov. Milión britských zamestnancov by po vystúpení z únie malo počítať s tým, že zrejme budú musieť dlhšie pracovať, varovala federácia TUC. "Zástancovia brexitu sa nijako netaja tým, že po vystúpení z únie chcú zrušiť obmedzenia týkajúce sa pracovného času. Zamestnanci potom môžu byť nútení, aby týždenne pracovali 60 až 70 hodín," uviedla generálna tajomníčka TUC Frances O'Gradyová. Briti budú hlasovať o zotrvaní v EÚ v referende, ktoré sa bude konať 23. júna.

Viac o téme: BrexitTrades Union Congress
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu