Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Steinmeier očakáva od Kyjeva i Moskvy prísľuby o realizácii dohôd z Minska

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA)

BERLÍN/MOSKVA – Úsilie o realizáciu obsahu minských mierových dohôd uzavretých pred 15 mesiacmi nemôže týmto spôsobom pokračovať donekonečna. V stredu preto potrebujeme nielen jasné prihlásenie sa strán konfliktu k týmto dokumentom, ale predovšetkým pokrok pri realizácii ich obsahu.

V Berlíne to dnes, deň pred ďalším rokovaním o kríze na Ukrajine, vyhlásil šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier, ktorý dal súčasne jasne najavo, že od Kyjeva a Moskvy očakáva konkrétne prísľuby.

Dohodnuté prímerie v oblasti je krehké a permanentne ho porušujú tak ukrajinské vládne jednotky, ako aj proruskí separatisti. Iné prvky dohody, napríklad zákon o lokálnych voľbách v oblastiach na východe Ukrajiny, sa zatiaľ nerealizovali ani v náznakoch, uviedla agentúra DPA.

Steinmeier dnes preto hovoril o slimačom tempe, ktorým sa dosahuje pokrok pri riešení krízy pod tlakom medzinárodného spoločenstva, ak vôbec možno hovoriť o pokroku. Súčasne pripustil, že práve neochota zainteresovaných strán plniť obsah minských dohôd v praxi je prekážkou ďalšieho riešenia krízy. "Takto to nemôže pokračovať donekonečna," zdôraznil Steinmeier a dodal, že eskalácii konfliktu by sa malo bezpodmienečne zabrániť.

Stretnutie, ktorého dejiskom bude Villa Borsig, patriaca nemeckému rezortu zahraničných vecí, je dôležité i z hľadiska blížiaceho sa rozhodovania Európskej únie o budúcnosti sankcií uvalených na Ruskú federáciu. Ak by za ich predĺženie nehlasovalo všetkých 28 členských štátov EÚ, vypršia sankcie koncom júla. Vylúčené však nie je ani ich zmiernenie.

Na rokovaní v Berlíne by sa mali zúčastniť ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v Moskve opäť obvinil zo zodpovednosti za pomalú realizáciu minských mierových dohôd Ukrajinu a poznamenal, že situácia v Kyjeve je "bezútešná".

Viac o téme: DohodyMoskvaMinskFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu