Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V talianskom prístave zadržali dvoch Afgancov: Plánovali ďalší útok v Belgicku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRUSEL – Dvaja afganskí štátni príslušníci zadržaní v talianskom prístave Bari sú podozriví z plánovania teroristických útokov nielen na území Talianska a Francúzska, ale aj v Belgicku a Británii. Uviedla to dnes belgická televízna stanica RTBF.

Oboch mužov zatkli v meste Bari na juhu Talianska. Sú podozriví z účasti na aktivitách teroristickej bunky prepojenej na Daeš v Iraku. Podľa talianskych vyšetrovateľov sú zadržaní muži súčasťou päťčlennej teroristickej bunky a boli pripravení na uskutočnenie útokov v nákupných centrách, prístavoch a na letiskách v Taliansku. Po troch ďalších členoch teroristickej bunky úrady stále pátrajú.

Jeden z trojice bol lokalizovaný v oblasti Milána na severe Talianska, kým dvaja ďalší už sú v Afganistane. RTBF upozornila, že vyšetrovateľom z Bari trvalo takmer rok, kým sa im podarilo identifikovať celú sieť. Skupina sa do pozornosti úradov dostala po nahlásení, že jeden z jej členov "podozrivým spôsobom" natáčal jedno z nákupných centier v talianskom regióne Apúlia, ktorého správnym strediskom je Bari.

Talianski vyšetrovatelia upozornili, že cieľmi chystaných teroristických akcií mali byť členovia vlády, ozbrojených síl, budovy štátnych inštitúcií, ale aj medzinárodných organizácií a tiež radoví ľudia pohybujúci sa v priestoroch letísk, nákupných centier a hotelov.

Polícia objavila desiatky fotografií a filmov natočených mobilnými telefónmi patriacimi členom tejto teroristickej bunky, na ktorých sú viaceré miestne politické osobnosti identifikované ako možné ciele útokov. Skonfiškované mobily obsahujú i džihádistický propagandistický materiál.

Teroristická bunka získavala finančné zdroje vytvorením nelegálnej imigračnej trasy medzi Bari, francúzskym prístavom Calais a Maďarskom. Talianska prokuratúra upozornila, že v čase zadržania dvoch členov teroristickej bunky džihádistické komando ešte nebolo vo fáze realizácie plánovaných útokov.

Viac o téme: TerorizmusTalianskoBelgickoMigračná krízaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu