Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Streľba v irackej kaviarni sa skončila tragicky: Zahynulo minimálne 12 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BAGDAD - Najmenej 12 mŕtvych a 25 zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v noci nadnes v meste Balad na severe Iraku. Traja ozbrojenci spustili paľbu na miestnu kaviareň, kde sa zišli mladí muži pred začiatkom víkendu, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné a zdravotnícke zdroje.

Útočníci strieľali na kaviareň zo svojich áut približne desať minút, následne z miesta činu ušli. Balad je prevažne šiitské mesto ležiace 80 kilometrov severne od Bagdadu. Ešte predtým, ako sa neznámi útočníci dostali k svojmu cieľu, prešli troma policajnými kontrolnými stanovišťami. Toto územie, ktoré v roku 2014 takmer obsadili extrémisti z tzv. Daeš a ktoré sa nachádza 40 kilometrov od bojovej línie kontrolovanej šiitskými milíciami, je pritom silne zabezpečené. 

Iracké úrady zožali ostrú kritiku za nedodržanie bezpečnosti, čo umožnilo v stredu samovražedným útočníkom odpáliť tri nálože v Bagdade a zabiť najmenej 80 ľudí. Išlo o najkrvavejší incident v hlavnom meste Iraku v tomto roku. Krajina čelí aj politickej kríze v súvislosti s reorganizáciou kabinetu, ktorá už niekoľko týždňov ochromuje vládu a ohrozuje ťaženie proti Daeš. Džihádisti stále kontrolujú značnú časť severného a západného Iraku, ktorú obsadili v roku 2014.

Viac o téme: StreľbaMŕtviIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu