Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Himaláje po 16 rokoch vydali strašidelné tajomstvo: Výprava narazila na telá slávnych horolezcov

Alex Lowe Zobraziť galériu (3)
Alex Lowe (Zdroj: alexlowe.org)

LONDÝN - Po 16 rokoch objavili v Himalájach telesné pozostatky dvoch amerických horolezcov, ktorých zasypala lavína počas výstupu na horu Šiša Pangma. Alex Lowe a David Bridges zahynuli v októbri 1999, nešťastie prežil iba ich tretí kolega Conrad Anker.

Dovolili by ste toto svojmu synovi? Tyler (12) možno prepíše knihu rekordov, ak sa nezabije

Svetoznámeho 40-ročného horolezca Alexa Lowea a jeho lezeckého partnera, 29-ročného kameramana Davida Bridgesa zasiahla mohutná lavína, keď sa pokúšali vystúpiť na 14. najvyššiu horu sveta; 8027-metrovú Šiša Pangmu v strednej časti Tibetu.

Ako informovala BBC, Ich telá objavili minulý týždeň zamrznuté v himalájskom ľadovci členovia nemecko-švajčiarskeho horolezeckého tímu David Goettler a Üli Steck. Ich totožnosť potvrdila podľa zachovaného oblečenia a vybavenia vdova po Alexovi Loweovi.

Alex Lowe
Zobraziť galériu (3)
Alex Lowe  (Zdroj: alexlowe.org)

Vdova sa po tragédii v roku 2001 vydala za preživšieho horolezca Conrada Ankera, ktorý si adoptoval ich troch synov Maxa, Isaaca a Sama. Pár žije v Bozemane, v štáte Montana, a spoločne zriadil Nadáciu Alexa Lowea. Anker, ktorý vyviazol z lavíny so zlomeným rebrom a poranením hlavy, povedal pre časopis Outside, že objav tiel mu priniesol úľavu v tom, že túto kapitolu svojho života bude môcť konečne uzatvoriť. Dvojica plánuje ísť v lete do Tibetu, kedy by mali byť telá vyzdvihnuté a pochovať ich v najbližšom meste Nyalame.

David Bridges
Zobraziť galériu (3)
David Bridges  (Zdroj: int)

Záchranári pátrali po Loweovi a Bridgesovi 20 hodín, ale bez úspechu. Lowe bol v tom čase považovaný za jedného z najväčších horolezcov. Všetci ho obdivovali pre jeho neuveriteľnú silu a vytrvalosť. Mal za sebou napríklad výstupy na horu Kwangde a Kusum Kanguru v Nepále, Tawllirahu v Peru a dvakrát dosiahol vrchol Mount Everestu. David Bridges z Aspenu v Colorade bol taktiež špičkový horolezec a kameraman, ktorý sa stal dvojnásobným americkým víťazom v paraglajdingu.

Viac o téme: TeláHorolezciHimalájeAlex LoweDavid Bridges
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu