Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenskí horolezci sú už v bezpečí: FOTO dramatickej záchrany z Everestu

Vladimír Štrba, Zoltán Pál Zobraziť galériu (3)
Vladimír Štrba, Zoltán Pál (Zdroj: FB/Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016)

KÁTHMANDÚ - Záchranári sa dostali k dvom slovenským horolezcom, ktorých uväznila lavína vo výške 7200 metrov pri výstupe na Mount Everest. Podľa serveru Týždeň.sk. sa už oboch podarilo prepraviť do druhého tábora, odkiaľ by ešte dnes mali doraziť do Káthmándú.

Horolezcov Vladimíra Štrbu a Zoltána Pála pri výstupe takzvanou Boningtonovou cestou, ktorá je považovaná za jednu z najťažších, najprv v pondelok zastihla silná búrka a potom lavína, ktorá Pálovi poranila oči. Obaja zostali uväznení v bivaku a museli do základného tábora zavolať o pomoc. V utorok sa k nim vydala záchranná výprava zložená zo štyroch šerpov.

Vladimír Štrba, Zoltán Pál
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016)

Expedícia na svojom facebookovom profile oznámila, že obaja horolezci sú v poriadku, len Pál má problémy s očami. Expedícia poďakovala šerpom, ktorí sa dokázali dostať v "neznámej stene plnej snehu" až k Slovákom.

Vladimír Štrba, Zoltán Pál
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016)

Dvojica podľa Týždeň.sk zvolila pre výstup trasu, ktorou už 28 rokov nikto nešiel. Na vrchol sa Slováci mali dostať práve dnes a na štvrtok plánovali zostup do základného tábora. Štrba už má podľa denníka N za sebou úspešný výstup na jednu osemtisícovku, a to Čho Oju. V Himalájach bol aj na niekoľkých ďalších výpravách. Pál má skúsenosti z Vysokých Tatier, Álp, Kaukazu aj Pamíru.

Viac o téme: Vladimír ŠtrbaZoltán Pál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu