Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Konflikt znovu ožíva: Sýria sa vyhráža Izraelu použitím vojenskej sily

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: Twitter)

JERUZALEM - Izrael sa nikdy nestiahne z Golanských výšin a táto strategicky významná náhorná plošina na hraniciach so Sýriou zostane navždy v rukách židovského štátu, vyhlásil dnes podľa agentúry AP izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Na výjazdnom zasadaní izraelského vládneho kabinetu Netanjahu povedal, že podľa neho už Sýria nikdy nebude taká, aká bývala pred ničivou občianskou vojnou. Izraelský premiér ďalej uviedol, že nebude brániť diplomatickému úsiliu o stabilizáciu pomerov v Sýrii, ak tým nebude ohrozená bezpečnosť Izraela.

"Bez ohľadu na všetko, hranice sa meniť nebudú a je najvyšší čas, aby svet konečne uznal zvrchovanosť Izraela nad Golanskými výšinami," povedal Netanjahu. Izrael a Sýria sa o Golanské výšiny sporia takmer päť desaťročí. Izrael dobyl väčšinu tohto územia s rozlohou zhruba 1150 kilometrov štvorcových v šesťdňovej vojne v roku 1967 a anektoval ho v roku 1981.

Sýria pohrozila použitím vojenskej sily

Sýrska vláda je odhodlaná znovuovládnuť Golanské výšiny, a to za použitia všetkých dostupných prostriedkov vrátane vojenských. Damask tak reagoval na dnešné vyhlásenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, podľa ktorého táto strategicky významná náhorná plošina na hraniciach so Sýriou zostane navždy v rukách židovského štátu. 

"Nikdy sme sa nezriekli odporu a sme pripravení znovu sa zmocniť Golanských výšin za použitia všetkých dostupných prostriedkov, vojenské nevynímajúc," vyhlásil námestník sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsal Mukdád, ktorého citoval server izraelských novín Jerusalem Post. 

Golanské výšiny sú na základe rezolúcií OSN "okupovaným arabským územím", čo dokazuje aj prítomnosť pozorovateľskej misie OSN v oblasti, uviedol Mukdád. Vyjadril tiež presvedčenie, že Netanjahuov postoj k otázke sporných výšin nebude akceptovať ruský prezident Vladimir Putin, ktorý podporuje režim v Damasku, ale ani iní svetoví lídri. 

Viac o téme: IzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu