Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z väzby prepustili iba 12-ročnú Palestínčanku: Neuveríte, čo chcela urobiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Dvanásťročnú Palestínčanku prepustili dnes izraelské úrady po viac ako dvoch mesiacoch z väzby. Dievča bolo najmladšou Palestínčankou zadržiavanou v izraelskom väzení, informovala palestínska tlačová agentúra Wafa.

Hovorca izraelskej väzenskej správy prepustenie potvrdil, píše agentúra DPA. Mladú Palestínčanku odsúdil vojenský súd za pokus o vraždu na štyri mesiace väzenia. Neskôr však izraelské úrady uviedli, že vzhľadom na jej vek ju prepustia predčasne. Dievča zadržali 9. februára v Predjordánsku neďaleko izraelskej osady s nožom ukrytým pod košeľou. Palestínčanka sa podľa predošlých správ priznala, že mala v úmysle nožom útočiť a niekoho zabiť.

Izraelská väzenská správa dnes tiež potvrdila správu novín Haarec o tom, že od začiatku vlny násilia pred vyše pol rokom sa počet neplnoletých Palestínčanov v izraelských väzniciach výrazne zvýšil. Ich zadržiavanie kritizujú skupiny pre ľudské práva.

Vlani v septembri sa v izraelskej väzbe nachádzalo 170 neplnoletých Palestínčanov zadržaných za bezpečnostné delikty. Do februára sa tento počet zvýšil na vyše 430. Mimoriadny nárast zaznamenali v rovnakom období v skupine vo veku do 16 rokov - z 27 na 103. Piati z nich mali menej ako 14 rokov.

Od októbra minulého roka pri palestínskych útokoch zahynulo 29 Izraelčanov. O život prišlo tiež viac ako 200 Palestínčanov, väčšina z nich pri vlastných útokoch, keď ich zastrelili bezpečnostné sily. Medzi útočníkmi bolo aj mnoho neplnoletých a žien.

Viac o téme: Izrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu