Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Učiteľom ráno v Maďarsku pretiekol pohár trpezlivosti: Situáciu zobrali do vlastných rúk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarskí učitelia začali dnes o 08.00 h dvojhodinový výstražný štrajk. Podľa komerčnej rozhlasovej stanice Klubrádió protest zorganizoval Demokratický zväz pedagógov (PDSZ).

Všetky školy i materské škôlky sú počas štrajku otvorené. Vzdelávacie zariadenia nezostanú zatvorené ani v stredu 20. apríla, keď sa uskutoční celodenný štrajk pedagógov vyhlásený väčšou odborárskou organizáciou, Pedagogickými odbormi (PSZ). Pedagógovia budú v stredu celý deň štrajkovať vo všetkých zariadeniach verejného školstva v Maďarsku. Predsedníčka PSZ Piroska Gallóová vyzvala všetkých zamestnancov v krajine, aby v uvedenú stredu napoludnie na päť minút prerušili prácu.

"Chceme tak naznačiť, že ak nefunguje škola, tak nefunguje nič," zdôvodnila predsedníčka výzvu na päťminútové prerušenie práce, ktoré by podľa jej slov malo byť nielen vyjadrením solidarity s učiteľmi, ale aj protestom proti vláde. Pedagógovia žiadajú reorganizovanie štátneho orgánu, ktorý prevádzkuje verejné školské zariadenia, zníženie počtu vyučovacích hodín pre pedagógov na 22, úpravu miezd technických pracovníkov škôl a zabezpečenie finančných zdrojov pre vedúcich škôl tak, aby mohli vyplácať učiteľom prémie za kvalitnú výučbu. Učitelia protestovali proti situácii vo verejnom školstve formou občianskej neposlušnosti 17. marca. Predtým, 15. marca, protestovalo vyše 30.000 učiteľov pred parlamentom v Budapešti.

Viac o téme: UčiteliaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu