Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zdá sa, že učiteľský boj sa vyplatil: Od septembra budú dostávať vyššie platy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Platy učiteľov a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a pedagógov vo vysokom školstve by sa mali od 1. septembra tohto roku zvýšiť v priemere o šesť percent. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády, ktorý dnes kabinet odsúhlasil. Dokument ešte musí odobriť parlament.

"Vláda vykoná legislatívne úpravy tak, aby sa platová tarifa pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov od 1.9.2016 a následne, za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania, počínajúc dňom 1.1.2018 každoročne zvýšila v priemere o šesť percent, na čo zabezpečí primerané zvýšenie finančných prostriedkov," píše sa v kapitole o regionálnom školstve. Podobne sa od 1. septembra tohto roka a od roku 2018 majú zvyšovať každoročne aj platy vysokoškolských pedagógov.

Vláda taktiež v dokumente konštatuje, že je rozhodnutá spojiť realizáciu zásadných vnútorných zmien s pravidelným medziročným zvyšovaním verejných zdrojov do výchovy a vzdelávania tak, aby celkový objem zvýšenia za volebné obdobie dosiahol dve miliardy eur. A taktiež, aby úroveň verejných zdrojov, vkladaná ročne do školstva, na konci volebného obdobia v roku 2020 bola porovnateľná s priemerom krajín EÚ.

Kabinet taktiež plánuje návrh zmien v školstve sformulovať do konca roku 2016 do Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorý bude obsahovať aj dlhodobú koncepciu obsahu výchovy a vzdelávania. Tento výhľad by mal pokryť desaťročné obdobie a dotýkať by sa mal predprimárneho, primárneho, sekundárneho a vysokoškolského vzdelávania. "Návrh národného programu bude vychádzať aj zo Správy o stave školstva, ktorú Národná rada SR prerokovala v roku 2013. Vláda ho predloží na verejnú diskusiu a po jeho prijatí bude každoročne uskutočňovať odpočet jeho plnenia a v prípade potreby ho aktualizovať na základe novozískaných údajov a poznatkov," uvádza vládny kabinet v programovom vyhlásení. 

"Je to po prvý raz, čo sa v programovom vyhlásení vlády objavili čísla v takomto vyjadrení. Tak je to, si myslím, veľký úspech, aj tých, ktorí sa podieľali na príprave programového vyhlásenia vlády," uviedol dnes po rokovaní vlády minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS). Podľa jeho slov toto programové vyhlásenie za oblasť školstva je oproti minulým dokumentom rozsiahlejšie. "Je tam veľký počet konkrétnych opatrení, ktoré budú rozpracované," dodal šéf rezortu. Opatrenia by mali byť rozpracované v podobe tabuľky, ktorá bude verejne prístupná na internete.

Viac o téme: ŠkolstvoVláda SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu