Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO, ktorá svet dohnala k slzám: Toto je krutá tvár vojny, novorodenec stuhol od hladu

Udaj Fajsal Zobraziť galériu (5)
Udaj Fajsal (Zdroj: SITA/AP)

SANÁ - Nielen dojala, ale predovšetkým svet šokovala fotografia na smrť vyhladovaného päťmesačného chlapca. Dva dni po zhotovení snímky hororovo podvyživený Udaj Fajsal zomrel.

Kvôli pretrvávajúcej vojne v Jemene trpí v tejto krajine množstvo detí akútnou podvýživou. Hlad trápil aj päťmesačného Udaja Fajsala na fotografii, ktorý o dva dni po odfotení zomrel na podvýživu.

Jemen zasiahla humanitárna katastrofa: Krajina je totálne zničená!

Jeho vpadnutá tvár a zvraštená pokožka je strašidelným prízrakom vojny v Jemene. „Neplakal, neboli žiadne slzy. Iba stuhol. Kričala som a omdlela,“ opísala svoje pocity po smrti syna matka Intissar Hezzam.

Ako bývalý žoldnier dostáva Udajov otec penziu, z ktorej financuje celú rodinu. Činí zhruba 180 eur a musí z nej vyžiť aj jeho manželka a ďalších deväť detí od dvoch do 16 rokov. Hoci si kedysi Faisal Ahmed privyrábal na stavbe ako robotník, o pracovné miesto kvôli vojne prišiel. V krajine rastú ceny potravín a rodina musí vyžiť zo slabých zásob.

FOTO, ktorá svet dohnala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Obvinenie skrúšeného otca

Hezzam sa svojho novorodeného syna snažila dojčiť prvých 20 dní, ale potom sa jej v dôsledku vlastnej podvýživy prestalo tvoriť mlieko. Navyše, po pôrode musela pracovať a zbierať drevo zo vzdialených miest do tehlovej pece domu. Kvôli vojne prestala ísť elektrina a na plyne sa dá variť len zriedka. Vojna ľudí doháňa k zúfalstvu a smrti. Až 19 miliónov Jemenčanov sa ocitlo bez pitnej vody, čo sú takmer tri štvrtiny obyvateľstva, uvádza portál Metro.

FOTO, ktorá svet dohnala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ako povedal Udajov otec, chlapček začal asi po troch mesiacoch od narodenia trpieť ťažkou hnačkou a infekciou spojenou s podvýživou. Nepomohli ani antibiotiká od lekárov. Jeho bledé vyziabnuté telíčko bolo také vysilené, že už nedokázalo produkovať slzy. Keď zomrel, vážil len 2,4 kilogramu. Chlapcovi už v nemocnici nedokázali pomôcť. Za smrť syna Ahmed obvinil nálety a útoky zo strany Saudskej Arábie, keď Udaja pochovával.

FOTO, ktorá svet dohnala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

FOTO, ktorá svet dohnala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: VojnaPodvýživaHladJemenUdaj Fajsal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu