Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Líder USA sa zúčastní jadrového summitu: Obama bude hovoriť o boji s terorizmom

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty budú pokračovať v intenzívnej spolupráci spravodajských služieb, aby odstránili teroristické operácie organizácie Daeš. Vyhlásil to dnes americký prezident Barack Obama vo svojom pravidelnom týždennom prejave.

Obama tiež uviedol, že využije budúcotýždňový jadrový summit vo Washingtone na zhodnotenie medzinárodného úsilia v boji proti terorizmu. Vyjadril tiež sústrasť v súvislosti s utorkovými atentátmi v Bruseli, informovala agentúra Reuters.

"Včera (v piatok) sme sa dozvedeli, že boli zabití najmenej dvaja Američania. Modlíme sa za ich rodiny," povedal Obama. Dodal, že praje uzdravenie 14 Američanom aj ďalším ľuďom, ktorí boli pri utorkových atentátoch v Bruseli zranení.

"Pracujeme aj na odhalení prípadných útokov proti Spojeným štátom aj proti našim priateľom a spojencom. V Belgicku máme teraz tím FBI, ktorý tam pomáha s vyšetrovaním," uviedol americký prezident.

O medzinárodnú spoluprácu v boji proti terorizmu chce Obama hovoriť na jadrovom summite, na ktorom sa vo štvrtok a v piatok vo Washingtone stretne okrem iného s čínskym prezidentom. Za Českú republiku tam ide premiér Bohuslav Sobotka.

Americký prezident v prejave tiež kritizoval protimoslimskú rétoriku uchádzača o republikánsku nomináciu na prezidenta USA Donalda Trumpa. Ten tento týždeň vyhlásil, že moslimovia nesú zodpovednosť za atentáty, ako boli tie v Bruseli, pretože neinformujú dostatočne o podozrivých aktivitách extrémistov.

Podľa Obamu je potrebné takéto "stigmatizovanie moslimov" odmietnuť, pretože je kontraproduktívne a nahráva teroristom. Tí nás podľa šéfa Bieleho domu chcú rozoštvať. "Takéto vyhlásenia sú namierené proti našim hodnotám, proti našej histórii aj proti nášmu národu, postavenému na myšlienke náboženskej slobody," dodal Obama. "Vedľa leteckých útokov, vojska, protiteroristickej činnosti a diplomacie musíme používať aj ďalšiu zbraň, a tou je sila príkladu," povedal tiež americký prezident.

Obama sa v piatok vrátil z návštevy Argentíny a z historickej návštevy Kuby. Niektorí ho ale kritizovali za to, že po teroristických útokoch v Bruseli išiel v Havane na baseballový zápas či tancoval v Argentíne tango. K týmto kritickým hlasom sa Obama vo svojom pravidelnom prejave nevyjadril.

Viac o téme: TerorizmusBarack ObamaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu