Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obama dosiahol kľúčovú dohodu s Iránom: Teroristi nás však stále ohrozujú, zdôraznil

Barrack Obama
Barrack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Svet čelí hrozbe teroristov, ktorí dychtia po jadrovom útoku, varoval dnes americký prezident Barack Obama počas summitu o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone.

Podľa agentúry AP šéf Bieleho domu povedal, že vo svete sa badateľne znížilo riziko jadrového terorizmu prijatím "konkrétnych, hmatateľných krokov" a teroristom sa doposiaľ nepodarilo získať jadrový materiál. Zdôraznil však, že možné získanie zbraní militantmi z tzv. skupiny Daeš a iných teroristických skupín "zostáva jednou z najväčších hrozieb pre globálnu bezpečnosť". Upozornil, že Daeš už v minulosti použil chemické zbrane a al-Káida sa dlho snaží získať jadrový materiál.

"Niet pochýb o tom, že ak títo šialenci niekedy dostanú do rúk atómovú bombu alebo jadrový materiál, určite by ich použili, aby zabili čo najviac ľudí," povedal americký prezident. Obama zároveň pochválil nedávne kroky Argentíny, Švajčiarska a Uzbekistanu na zbavenie sa svojich zásob vysoko obohateného uránu.

AP poznamenala, že pre desiatky svetových lídrov, ktorí sa zišli vo Washingtone, bolo riziko jadrového terorizmu ústrednou témou spolu s obavami z jadrového programu Severnej Kórey. Napriek tomu sa Obama snažil otvoriť dnešný záverečný deň dvojdňového summitu optimisticky: vyzdvihol jadrovú dohodu s Iránom ako "významný úspech" a model diplomacie budúcnosti.

Viac o téme: Jadrový útokBarrack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu